ABD’de hem askerî kuruluşlar, hem de sözde sivil düşünce kuruluşları bir süredir “ Savaş Oyunları ” düzenliyorlar. Bu “savaş oyunları”nın bir tarafında “ ABD ”, diğer tarafındaysa “ Çin ” yer alıyor. Bu oyunlardan bir yenisi Washington merkezli “ Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi(CNAS) ” ile “ Temsilciler Meclisi ”nde Çin Komünist Partisi’ni izlemek için kurulan “Çin Komitesi ”inin işbirliğiyle düzenlendi. Meclis’te kapalı kapılar ardında masa başı tatbikatı olarak gerçekleştirilen bu oyunda Vekiller
ABD’de hem askerî kuruluşlar, hem de sözde sivil düşünce kuruluşları bir süredir “
” düzenliyorlar. Bu “savaş oyunları”nın bir tarafında “
”, diğer tarafındaysa “
” yer alıyor. Bu oyunlardan bir yenisi Washington merkezli “
Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi(CNAS)
” ile “
”nde Çin Komünist Partisi’ni izlemek için kurulan “Çin
”inin işbirliğiyle düzenlendi. Meclis’te kapalı kapılar ardında masa başı tatbikatı olarak gerçekleştirilen bu oyunda Vekiller Tayvan’lı, CNAS ekibiyse Çin’li rolünde imişler.
ABD’nin savunma politikaları üzerinde etkili olan ve büyük silah şirketleri tarafından da desteklenen “
Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi
”nin kurucu ortağı ve eski CEO’su
ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde “
Hint-Pasifik İşleri Koordinatörü
”dür.
Savaş oyunlarının çoğunda ABD kaybeden tarafta yer alıyor. ABD’nin kaybetmesi Çin karşıtı algının beslenmesine yol açıyor. ABD’nin kaybeden tarafta yer almasının sebeplerinden biri bu olabilir. Zira “
Amerikan Askeri Endüstriyel Kompleksi
’ için bu yeni, ballı fırsatlar demek. ABD’deki Çin karşıtı şahinlerse Savunma Bütçesi’nin Çin odaklı olarak artırılması için sürekli bastırıyorlar. Şahinlerin baskısıyla geçen yıl Askerî Bütçe, öngörülen rakamların üzerine çıkarılmıştı. Şahinler muhtemelen 2024 için öngörülen rakamı da yeterli bulmayacaklardır.
“
”ın savaş oyununda ABD ordusu Çin karşısında fena halde sendeliyor. Savaş oyunu Çin’in Tayvan’ı işgal etmesiyle başlıyor. Çin kısa sürede Tayvan’ı işgal ediyor. ABD’nin ikmal çabaları yetersiz kalıyor, Tayvan adasına yaklaşan Amerikan savaş gemileriyse batırılıyor. Batırılan gemilerin videoları internette dolaşırken Tayvanlılar direnmekten vazgeçiyorlar.
ABD medyasına göre savaş oyunu Çin’in Tayvan’a yönelik olası bir işgaliyle ortaya çıkan sert gerçeklerle ABD’yi yüzleştiriyor. Yorumlarda savaş oyununun sonuçlarının ABD’nin Tayvan’ı hızlı bir şekilde silahlandırması ve bölgede silah stoklamak için daha hızlı hareket etmesi gerektiğine dair acil bir alarm verdiği vurgulanıyordu. “
Çin Komitesi’ Başkanı
ise yaptığı açıklamalarda Çin’in Tayvan’ı işgal etmeye yakın olduğunu öne sürerek “
Savaş oyunu, herhangi bir kriz başlamadan önce Çin Komünist Partisi’ni caydırmak ve Tayvan’ı tepeden tırnağa silahlandırmak için harekete geçme gereğini vurguladı
” diyordu.
“
”ndan bir gün önceyse “
Meclis Silahlı Hizmetler Komitesi
”nde “
2024 Yılı Savunma Bütçesi
’nin değerlendirilmesi bağlamında bir oturum yapıldı. Oturumda “
” bölgesinde Savunma Bakanlığının pozisyonuna dair bilgi alındı. Bilgi alınan isimlerden birisiyse,
Hint-Pasifik Komutanlığı(INDO-PACOM) Komutanı Amiral John C. Aquilino
idi.
“Çin Komitesi” Başkanı
“Silahlı Hizmetler Komitesi”nin de üyesiydi. ABD medyasına yansıyan bilgilere göre Gallagher, Amiral Aquilino’dan Çin odaklı savaş oyunlarını değerlendirmesini de istemiş. Oyunların ABD’nin güvenlik açıkları hakkında fikir verdiğini belirten Aquilino ise Çin’in Tayvan’ı işgaliyle ilgili kesin bir zaman belirtmemekle birlikte ABD’nin Çin’le savaşmaya ve bu savaşı kazanmaya hazır olması gerektiğini söylemiş.
“
”un bir önceki komutanı
da, 2021’de Çin’in altı ila 10 yıl içinde Tayvan’ı işgal edebileceğini söylemişti. Keza bu yılın başlarında, Hava Kuvvetleri’nde görev yapan
, emri altındaki subaylara yazdığı bir notta ABD’nin en geç 2 yıl içinde Çin ile bir savaşa girebileceğini öne sürerek hazırlıklı olmalarını istiyordu.
Bütün bu gelişmeleri değerlendirmek gerekirse, ABD ve Çin arasında “
” olarak da nitelenen çok boyutlu kalıcı bir rekabet başlamış bulunuyor. Hatta Amerika’daki asker-sivil, geniş bir koalisyon olan “Anti-Çin Partisi”nin şahinleri Çin’i “varoluşsal tehdit” olarak gösteriyorlar. Savaş oyunlarıysa bu tehdit algısının beslenmesinde önemli rol oynuyor.
Çin ile “küresel güç rekabeti”nin er-geç savaşla neticeleneceği konusunda ciddi kaygılar söz konusu. Taraflar biribirilerinin ekonomik ve askerî gücünün aleyhlerinde geliştiğine dair işaretler fark etmeleri durumunda sürekli “ihtimal” olarak vurgulanan bir çatışmanın patlak vermesi mümkün tabii. Böyle bir aşamada işaretlerin “
” veya “
”dan ibaret olması pek de önemli değil. Zira algılar, gerçeklerin yerine geçerek suyun akışını değiştirebiliyorlar.
#Politika
#ABD
#Çin
#CNAS
#soğuk savaş
#Abdullah Muradoğlu