ABD’de Cumhuriyetçiler yol ayrımındalar..

04:0023/04/2023, Pazar
G: 23/04/2023, Pazar
Abdullah Muradoğlu

Amerika’da “ Ukrayna ”, “ Rusya ”, “Çin”, “ Ekonomi ” ve “Küreselleşme” başlıklarındaki farklı görüşler “ Cumhuriyetçi Parti ” içinde bir klik savaşına yol açıyor. Nitekim Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley ’nin, 50. Yılını kutlayan “ Miras Vakfı ”nın “ Liderlik Zirvesi ”nde yaptığı konuşmanın başlığı da “ Muhafazâkârlar bir yol ayrımında ” idi. “Ulusal Muhafazâkâr” olarak nitelenen Hawley ayrıca “ Trumpist ” olarak da anılıyor. “Miras Vakfı(The Heritage Foundation)” Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla

Amerika’da “
Ukrayna
”, “
Rusya
”, “Çin”, “
Ekonomi
” ve “Küreselleşme” başlıklarındaki farklı görüşler “
Cumhuriyetçi Parti
” içinde bir klik savaşına yol açıyor. Nitekim
Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley
’nin, 50. Yılını kutlayan “
Miras Vakfı
”nın “
Liderlik Zirvesi
”nde yaptığı konuşmanın başlığı da “
Muhafazâkârlar bir yol ayrımında
” idi. “Ulusal Muhafazâkâr” olarak nitelenen Hawley ayrıca “
Trumpist
” olarak da anılıyor. “Miras Vakfı(The Heritage Foundation)” Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla bilinen etkili bir düşünce kuruluşudur.
Perşembe günü başlayan Liderlik Zirvesi’nin açılış konuşmasını 2024 seçimlerinde Başkanlık adaylığı için Trump’ın en güçlü “Trumpist” rakibi olarak nitelenen Florida Valisi
Ron DeSantis
yaptı. Zirvenin diğer açılış konuşmacısı ise “
Fox News
”’in ünlü sunucusu
Tucker Carlson
idi.
Donald Trump, Josh Hawley ve Tucker Carlson
Cumhuriyetçiler’in popülist yeni Sağ çizgisini temsil ediyorlar. Hawley Cumhuriyetçiler’in müstakbel liderlerinden biri olarak da görülüyor. ABD Senatosu’nda Trump’ı destekleyen birçok Cumhuriyetçi bulunuyor.
Lindsey Graham
ve
Ted Cruz
başta olmak üzere bu isimler Senato’daki Merkezci Cumhuriyetçiler’e de yakınlar. Hawley ise Parti’yi “
Trumpist Sağ
” çizgide dönüştürmek isteyen birkaç Senatörden biridir.
Hawley, ABD Senatosu’nun Mayıs 2022’de kabul ettiği Ukrayna için 40 milyar dolarlık acil askerî ve malî yardım paketine “
Hayır
” oyu kullanan 11 Cumhuriyetçi senatörden biriydi.
NATO
’nun Doğu’ya genişlemesine de muhalefet eden Hawley, geçtiğimiz günlerde İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerinin oylandığı Senato oturumunda “
Hayır
” oyu veren tek Senatör idi. Senato’daki Liberter Cumhuriyetçi Senatör
Rand Paul
ise “Çekimser” oy kullandı.
Trumpistler
Biden Yönetimi
’nin Ukrayna’ya askerî yardımlarını eleştiriyorlar. Bu yüzden de Demokratlar tarafından “
Rus yanlısı
” olarak itham ediliyorlar. Trumpistler, Amerika’daki “
Anti-Çin Partisi
”nin “
Acilciler
” kanadı gibi ABD’nin tek önceliğinin “Çin” olması gerektiğini savunuyorlar. Trumpistler de Ukrayna’ya askeri yardımların ABD’nin Hint-Pasifik’te Çin’e karşı elini zayıflatacağını vurguluyorlar. ABD’nin ulusalcı temelde bir dış politika izlemesini isteyen Trumpistler Sağ’daki ve Soldaki küreselcilerle, liberallerle şiddetli ihtilaflar yaşıyorlar.
Acilciler
” gibi “
Ukrayna’nın savunması Avrupalılar’a
bırakılsın” diyen Hawley Tayvan’ın Çin tarafından ilhâk edilmesinin ABD için çok büyük bir tehlike olacağını savunuyor. ABD’nin Hint--Pasifik’teki askeri gücünü ivedilikle yükseltilmesini isteyen Hawley’e göre Çin›i Tayvan’ı ilhâk etme girişiminden caydırmak ABD’nin birinci önceliği olmalıdır. Hawley, ABD’nin askeri gücünün Çin’i alt edecek şekilde “Hint-Pasifik”t e yoğunlaştırılmasını savunuyor. Tayvan’ın silahlandırılmasını isteyen Hawley, “
ancak ABD yardımı Tayvan’ın savunma harcamalarını artırması ve asimetrik bir savunma stratejisi benimsemesi şartına bağlanmalıdır
” diyor.
Hawley Amerikalıların aleyhine Çin’e ekonomik ve ticarî yarar sağladığı için ABD’nin “
Dünya Ticaret Örgütü
”nden çıkması gerektiğini savunan görüşleriyle de biliniyor. “
Miras Vakfı Liderlik Zirvesi
”nde yaptığı konuşmada Hawley, hem Sağ’daki
Neoconlar
’ın, hem de Sol’daki
Liberal küreselciler
’in
Washington’da “
Tek Parti
” halinde birleştiklerine de dikkat çekiyordu.
Hawley konuşmasında son 30 yıl içinde küreselcilerin Amerikan imparatorluk tasarımının iflas ettiğini, ekonomik küreselleşmenin ve Ortadoğu’daki savaşların Amerikan halkının zararına olduğunu, küreselleşmenin kazananının ise Çin olduğunu söylüyor. Üretimin Çin’e kaymasının Amerika’nın İşçi sınıfını ve orta sınıfını yok ettiğini, bu sayede Çin’in ordusunu güçlendirdiğini vurgulayan Hawley ”
Çin’i normal ticaret ilişkilerinden çıkaralım. En kritik mallarımızın Amerika’da üretilmesini zorunlu kılalım
” diyordu. Hawley, tüm kurum ve kuruluşların tamamen Amerika’da üretilen markalardan alış veriş yapmaları gerektiğini savunuyordu.
ABD’de orta sınıf kurumlarının ve İşçi sınıfının zayıflatılmasında Cumhuriyetçi Parti’nin de büyük rol oynadığına dikkat çeken Hawley, ABD’nin hem içerde, hem de dışarda ciddi meydan okumalarla yüz yüze olduğuna değinerek Muhafazâkârların tarihî bir yol kavşağında bulunduklarını vurguluyor. Cumhuriyetçi Parti’nin bu meydan okumaları karşılamaya hazır olmadığını söyleyen Hawley, “
Cumhuriyetçi Partinin reforme edilmesi gerekiyor
” diyordu.
#Politika
#ABD
#Ukrayna
#Rusya
#Çin
#Abdullah Muradoğlu