BM insani yardım endekslerine bakarak, belirlenmiş nesnel kriterlere göre ülkelerin insani yardım ve siyaset alanındaki faaliyetlerine bakarak tespit edilen kriterlere göre bir tür
olarak faaliyet gösteriyorlar. Bu objektif kriterlere göre Türkiye geçtiğimiz son altı yıl içinde dünyanın en zengin ülkesi olmadığı halde, gayrı safi milli hasılasına nispetle dünyada en fazla insani yardım yapan ülke olarak tespit edilmiş.
ama bundan daha önemlisi bu mülteciler için açmış olduğu 25 kampta sergilediği kalite ve genel olarak sergilediği insani tavır. Kendilerini evlerinde hisseden mülteciler sadece devletten değil, aynı zamanda halktan da bu misafirperverliği görüyorlar.
Dine, dile, renge, eğitim seviyesi ve mesleğe bakmadan sadece mazlum ve mağdur olma niteliğine bakıyor
Türkiye'nin mültecilerin geldikleri ülkelerde, bu iltica dalgasına yol açan çoğu siyasi nitelikli olan krizlerde hiçbir rolü yok.
,
Ayrıca bu ülkelerdeki krizlerin en insani şekilde çözülmesi ve kimsenin ülkesinden kaçmak zorunda kalmayacağı bir ortamın yerinde oluşturulmasına gayret ediyor. Türkiye bunu yapıyor, Suriye'de, Afganistan'da, Myanmar'da, Somali'de, Libya'da, Suriye, Yemen, Irak ve Mısır'da.
Türkiye sadece kendi ülkesine sığınanlara yardım etmiyor, dünyanın her yanında insani kriz bölgelerine hem her biri birer marka haline gelmiş AFAD, Kızılay, TİKA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi devlet kurumlarıyla hem de İHH, Yeryüzü Doktorları, Deniz Feneri gibi sivil kuruluşlarıyla yetişmeye çalışıyor. Bu itibarla Türkiye hem devlet olarak hem halk olarak bu insani yardım öncülüğü şeref payesini birlikte taşıyorlar. Altı yıl içinde yüz kadar ülkeye yaklaşık 2 milyar dolarlık bir Türkiye yardımının ulaşmış olduğu tespit ediliyor. Bu süre içinde bütün BM'in Suriyeli mültecilere ulaşan yardımları sadece 418 milyon dolar.
Türkiye'nin bir çok ülkeden öğrencilere özellikle Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu eliyle veya başka kanallarla vermekte olduğu öğrenci bursları da Türkiye'yi insanlığın merkezi olarak ilan eden forumun baz aldığı verilerden.
Türkiye bunu sadece günümüzde yapıyor da değil. Aslında tarih boyunca Türkiye bu rolü hep tekrarlamıştır.
ve yüzyıllarca sürecek belki de tarihlerinin en rahat ve güvenli hayatlarını yaşayabilecekleri imkanları sunmuştur. Anadolu bilhassa Osmanlı döneminde dünyanın her yanından insanın akıp geldiği ve yerleştiği bir yurt olmuştur.
.
.
Oysa komşusu açken tok yatmamak hepimize yüklenmiş insani bir sorumluluk ve
Bugün madem gurur duyduğumuz ve imkanlarından her türlü faydalandığımız bir küresel dünyada yaşıyoruz, şu halde dünyanın en ücra köşesinde (ki, küresel dünyanın tabiatı gereği ücra bir köşesi yoktur) yaşanan her açlık, her insani dram bize bir sorumluluk yükler. En çok da daha fazla küreselleşenlere, küresel dünyadan en fazla nemalananlara yükler.
Bu durumda da insani yardım veya siyasetin ortada kalmaması adına bu konuda sorumluluk yüklenenler apayrı bir değer kazanıyor. Türkiye, yüklendiği bu sorumlulukla aslında insanlığı kurtarmış oluyor.
Öncülüğünü geçtiğimiz yıl yine
nun başkanı olan Yemenli
, merkezi Londra'da bulunan
, Kuveytli İnsan Hakları aktivisti
ve
in yaptığı forum önümüzdeki beş ay içinde, toplantı, turnuva, sergi, konferans gibi bir dizi etkinlikle Türkiye'nin bu yanına uluslararası platformlarda dikkat çekecek. Finali de İstanbul'da Ağustos ayında düzenleyecekleri bir büyük etkinlikle yapacaklar.
Forum üyeleri
'ı ziyaretlerinde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bile dünyanın birçok yerinde imza attığı sayısız insani yardım çalışmalarını kendisinden duyduklarında, insani yardım ve siyasetin Türkiye için bir toplumsal kültür ve karakter haline gelmiş olduğu izlenimi biraz daha pekişmiş oldu.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.