Konu okumak olunca söylenecek şeyler üç aşağı beş yukarı bellidir zaten. Biz de aklımızın erdiği, şahsi deneyimlerimizin elverdiği, dilimizin döndüğü kadarıyla iletmeye çalıştık bunları.
Benim YediHilal’in okuma projesi kapsamında asıl söylemek istediğim şey, bana orada söylediklerimizden daha öncelikli görünen şu husustur:
Cumhuriyet’in ilk kuşağıyla birlikte kırılmaya başlayan bu ilişki, kırılma yüzdesi dönem dönem artarak ’80 kuşağına kadar sürdü ve kesin bir kopuşla sonlandı.
Kendi nesnel şartları içinde değerlendirdiğimizde bu kopuş, arkasından derin üzüntü duyulacak, ağıtlar yakılacak bir sonuç değildir.
Çünkü gündelik hayatın artan hızı, kültürel mekandaki değişiklikler ve ilgili yeni mekanlara ulaşmanın – erişmenin zorlaşması, bilginin talimini ve tahsilini rızık endişelerinin belirlemeye başlaması, sosyal medya ortamındaki başıbozuk, dizginsiz, kayıtsız, (ahlaki manada) kuralsız laf atma fiilinin aynı zamanda yazma tatmini sağlaması ... vb. birçok husus er ya da geç bu sonucu zaten üretecekti.
Gelinen bu noktada, usta-çırak ilişkisindeki öz’ün iyi belirlenmesi ve yeni zamana, mekana ve şartlara göre asıl bu özü yaşatacak yeni yapıların oluşturulması elzemdi.
İşte, YediHilal’in okuma projesi, öncelikle usta-çırak ilişkisindeki okuma ve yazma merkezli insani özün, üniversite kampüslerinin mekan edinilmesiyle korunabilirdi ki, bu aynı zamanda usta-çırak ilişkisinin yerine, belli grupların, bir bilene danışarak, ondan gerekli yardımları da talep ederek, usta yazarları eş-zamanlı ve çoğul bir okumayla okumaları ve dolayısıyla birbirlerini yetiştirmeye çalışmaları demekti.
Bu seçimin, o grupları zaman içinde dergi çıkarma, ortak inceleme ve araştırma yapma ve bunları toplumdaki muhataplarıyla paylaşma... gibi daha aktif alanlara taşması ise işin en doğal yanıydı.
Bu bahiste şu sonucu rahatlıklar söyleyebiliriz: Eski usta-çırak ilişkisi aynı formda yeniden ihya edilemeyecek şekilde bitmiştir, ancak bu ilişkinin insana bitişik olan özü, sorumluluklarını müdrik insanların oluşturdukları yeni formlarda, okumanın değerini iyi keşfeden talebelerce sürdürülmektedir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.