|
Mursi neden Mandela olmadı?

Mandela, siyahlar için ne kadar özgürlük kahramanıysa, Mursi de Müslümanlar için o kadar kahramandır.



.../...



Robbeneiland, Capetown açıklarında bir ada. İki yüz yıldan uzun zamandır mahkumların tutulduğu, içinde korkunç hikayelerin yaşandığı bir hapishane. İki metreden az olan hücreleri, taş kırma meydanı ve tecrit odaları...

Burada aklını kaybeden, çalışma koşullarına dayanamayıp intihar eden, hastalıktan ölen, vurulan binlerce mahkum yaşadı.


Mandela burada 27 yıl tutuldu. Hücresinin kapısında, taş kırdığı avluda dolaşırken,

O'nun, ülkesi ve halkı için verdiği özgürlük mücadelesine saygı duyuyor insan.


Mursi'yi özgürlük kahramanı yapmak


Mursi'nin, tutuklandıktan sonra, hep Mandela gibi bir özgürlük kahramanı olması gerektiğini düşündüm. İhvan yöneticileri, Mursi için neler yapılacağını istişare ederken söylediğim şey hep buydu.

Eline silah değmemiş, Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı, Mandela gibi bir özgürlük kahramanı olmalı, bunun için çalışmalı, uğraşmalıyız.


#FreeMursi kampanyası bir grup gazeteci arkadaşım tarafından Türkiye'de böyle başladı ama dünyaya yayılmadı. Hem İhvan'ın böyle bir gücü, hem de bizim dünya çapında etkili medyamız yoktu.



O zamanlar Mandela için yapılan kampanyayı merak etmiştim. Aslında en çok merak ettiğim şey, 27 yıl hapiste kaldığı sırada neden dünya uzun süre ses çıkarmamış ve 1980'lerin ortasında bir kampanya başlatmıştı.



G. Afrika'da bunun cevabını aradım. Tahmin ettiğim şeyi de buldum.



Elmas ve altın her
ş
eyİn nedenİ


Mandela'yı hapse atan ve ülkeyi ırkçı bir cehenneme çeviren Apartheid rejimi, Hollanda kökenli beyazların (Afrikans) eseriydi. Hollandalılar aslında iki yüzyıldan beridir İngilizlerle, G. Afrika'yı kimin sömüreceğine dair kavgalıydı. Çok sayıda savaş yapmışlardı aralarında.



Buraya dikkat. Bu ülkedeki asıl sömürge savaşlarının temeli 1860-80 yıllarında keşfedilen altın ve elmas madenleri yüzünden yaşandı.

Bu madenlerin işletmesi çoğu kez İngilizlerin elinde oldu. Hollandalılar bu madenlerin işletmesini İngilizlere 50 yıllığına vererek, 1948 yılında iktidarı aldı ve İngilizlerin karışmamasını sağladı.



Dünyanın en ırkçı ve acımasız rejimi, İngilizlerin de yaşadığı G. Afrika'yı uzun yıllar demir yumrukla yönetti. Mandela ve arkadaşları (içlerinde çok sayıda Müslüman da vardı), ülkeleri için çok çetin mücadeleler verdi ancak başarılı olamadı. Robbeneiland bu mücadeleyi veren insanlarla doldu. Ancak dünya ses çıkarmadı.



Mandela Atatürk ödülünü neden reddetti?


1980'lerin ortasında Mandela birden dünya medyasının dikkatini çekmeye başladı. Tüm dünyada onun için kampanyalar başlatıldı. Gıyabında ödüller verildi. Mandela da hapisteyken haklı davasını anlatmak için her yere heyetler gönderdi. Türkiye'ye de heyet geldi ama Demirel Hükümeti heyeti havaalanından geri çevirdi ve reddetti.

Dünyada Mandela'ya destek vermeyen iki ülke vardı:

Türkiye ve İsrail.

Mandela'nın Atatürk ödülünü kabul etmemesinin ilk sebebi, Türkiye'nin ırkçı rejime destek verip, kendilerini reddetmesidir. İkinci sebep ise PKK diasporasının buradaki propagandasıdır.


Sonunda Güney Afrika'da toplumsal olaylar oldu, çok insan yaşamını yitirdi ve ülkenin devlet Başkanı De Klerk tarafından Mandela serbest bırakılmak zorunda kaldı (1990). Çünkü dünyanın her yanından baskı gördü ve yaptırımlar uygulandı. 1994 yılında yapılan seçimlerde Mandela Devlet Başkanı oldu ve ülkenin kaderi değişti.



İ
ngilizler
Mandela'ya
neden aktif destek verdi?


Merak ettiğim, İngiltere neden Mandela'nın son dönem mücadelesinde aktif rol oynadı? Öyle başka ülkelerdeki özgürlük mücadelesine hayran insanlar değildi çünkü. Sorunun cevabını burada öğrendim:



İngilizler sahip oldukları medya, diplomasi ve sermaye gücünü kullanarak Mandela'yı 5-6 yılda bir özgürlük kahramanına dönüştürmüştü. Oysa Mandela 30 yıldan beri ülkesi ve özgürlüğü için kavga veriyordu ve İngilizler parmağını kımıldatmamıştı.



İngiltere'nin elmas ve altın madenlerini

n

işletme

hakkı dolmak üzereydi. Mandela devlet başkanı olduktan bir yıl sonra, 1995 yılında bu madenlerin işletmesi yeniden İngilizlere verildi.

Mandela'nın İngilizlerle daha hapisteyken bu konuda anlaştığını ve mücadelesine böyle destek aldığını eleştiren çok kişi vardır.



Buradaki ilişkiyi, Cape Town Üniversitesi Öğretim Üyesi Halim Gençoğlu çok güzel formüle etti bana:

“Mandela'nın mücadelesi ve kahramanlığı gerçekti ama İngilizlerin

özgürlük

desteği sahte ve menfaat içindi. Evet Mandela'yı eleştiren olabilir bu işbirliğinden dolayı, ancak bağımsızlık için gücü yoktu ve bu anlaşma ülkesine özgürlük getirdi. İngilizler de elmas ve altınlarını aldılar.”


İ
slam dünyasından
neden
özgürlük
kahramanı
çıkmaz
?


İslam dünyasında bugüne kadar bağımsızlık, özgürlük ve adalet savaşı vermiş hiçbir lider Batı tarafından özgürlük kahramanı gibi görülmedi

. Aliya, Arafat, Malcom X, Gannuşi, Mursi...

İşin kötü yanı, Müslüman ülkeler de bu insanları dünya çapında bir kahramana dönüştürmeyi başaramadı, hatta bir kısmına engel bile oldu.



Mursi'nin ve

İhvan'ın

İngilizlere ya da Avrupalılara verecek altın ve elması yok. Müslüman dünyanın Mursi için filmler, belgeseller yapacak bir Hollywood'u da yok. Dünyada herkesin izleyeceği bir medyamız olmadığı için Mursi'nin gerçek bir özgürlük kahramanı olduğunu da anlatamıyoruz.


İşte bu yüzden Mursi, bir Mandela'ya dönüşemiyor.


#Mandela
#İslam dünyası
#Capetown
#Robbeneiland
#Halim Gençoğlu
#Aliya
#Arafat
#Malcom X
#Gannuşi
#Mursi
8 yıl önce
Mursi neden Mandela olmadı?
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’