da 'kararın tamamen temelsiz olduğunu' vurgulayarak, Moody's'in ülkenin ekonomik sorunlarıyla ilgili durumu abarttığını ve reform çabalarına gereken değeri vermediğini ifade etmiş… Kibarca söylemişler. Zaman içinde biraz daha kızdıracak olurlarsa farklı tepki göstereceklerdir herhalde.
Çin'e dair bu son haber, bana İsviçre'deki öğrencilik yıllarımda İsviçrelilerin anlattığı o ilginç fıkrayı hatırlattı. Hani Çin liderine demişler ki,
… O da hiç istifini hiç bozmadan sormuş:
Ya da fen biliminden hayata dair örnekler vermeye meraklı bazı arkadaşların özel hesaplamalar gerektiren şu sorusu da akla geliyor tabii:
Çin ile ilgili kelâm ederken ya da analiz yaparken iki defa dikkatli olmak lazım…
Uzun bir süre Türkiye'de de yayınlanmış olan NPQ (
dergisinin tüm sayılarını dijital ortama taşıyıp web sitesine yerleştirilme sürecinde dikkatimizi çekti (http://www.bersay.com.tr/tr/npq).
1998 yılında (Cilt 1, Sayı 2, S.74) Çin'le ilgili gözlemlerini yazmış dergiye. Demiş ki:
Yıl 1998 ve Nisan ayıymış. Çin Komünist Partisi'nin 9. Kongresi'nin kapanışından birkaç gün sonra gerçekleşmiş bu ziyaret… Kadın garsonun '50 yıl sonrası', 2048 yılına denk düşüyor. 2048'e daha çok var; ancak Çin'in, bugün ABD ile yarışan bir küresel güç olduğu kabul ediliyor ve 2020'li yıllarda dünyanın en büyük ekonomisi olacağı öngörülüyor...
Bir yandan Moody's'in not düşürme işini bu bağlamda değerlendirirken, öte yandan Sayın Cumhurbaşkanının Çin seyahatinin stratejik önemini tüm veçhesiyle değerlendirmekte yarar var…
Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ev sahipliğinde
adı altında iki gün sürecek bir etkinlik başlıyor. Ülke markası gelişmeden ülkeden çıkacak markaların da güdük kalacağı tespiti bu etkinliğin ana eksenini oluşturuyor. Katılım ücretsiz. Biraz da bu etkinliğin etkisinde
tartışmasından söz etmenin yeri geldi…
Ülke genelinde 300 kadar mağazası bulunan
, Alanya'da üç şubesi bulunan
isimli şirket ile davalık olmuş. Mado, Sütçü İmam firmasının marka taklidi yaptığını öne sürerek dava açmış. 5 yıl süren davada son noktayı
koymuş. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararında, Sütçü İmam'ın tescil ettirdiği
markası ile Mado arasında bir benzerlik olmadığına hükmetmiş.
Emir demiri keser. 'Şeriatın kestiği parmak acımaz'. Hukukun üstünlüğüne sığınmak esastır… Evet, doğru… Ancak Mado'nun yaptığı kesinlikle doğrudur. Hiç olmazsa taklide yeltenecek olanlara bir tür göz dağı vermek adına…
Bir kurumun markası konusunda titizlenmesi kadar doğru bir şey olamaz. Bugün 'entelektüel sermaye', 'yumuşak güç' ve kapitalizmin en gelişmiş ürünü olan marka; serbest piyasa ekonomisinin en güçlü silahları olarak kabul ediliyor.
Bu titizlenme ihmal edilirse,
'ın başına gelen herkesin başına gelebilir. Bugün olayın çok yakınındakiler dışında kimsenin kafasında gerçek İskender'in hangisi olduğu, küçücük bir dükkândan tüm dünyaya yayılan İskender Kebap'ın gerçek kültür mirasının hangi
tarafından sürdürüldüğü hususunda bir netlik yoktur. Benzer bir durum
'nin ve
'nin başına gelmiştir…
bugün hukukun en önemli alanlarından biridir. O nedenle Mado'nun markası üzerine Fikrî Mülkiyet Hakları konusunda titizlenmesi kadar doğal ve yerinde bir davranış olamaz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.