MHP ve Türkiye...

04:0021/06/2016, Salı
G: 13/09/2019, Cuma
Ali Bayramoğlu

MHP Kurultayı yaz aylarının son önemli “siyasi sahnesi”ydi. Olağanüstü toplanan kurultayda beklenen ve
(fazlasıyla) aşıldı. Muhaliflerin istediği
(fazlasıyla) yapıldı. Böylece seçimli olağanüstü kurultayın önü açıldı. İhraç mekanizmasının devre dışı bırakılması ve disiplin cezalarının affedilmesiyle Bahçeli'nin hareket alanı sınırlandı.


Bu kurultay mahkemenin yetkilendirdiği çağrı heyeti tarafından yapıldığı oranda hukuki açıdan gereklerini yerine getiriyor.



Siyasi açıdan da delege katılım seviyesi güçlü bir meşruiyetin, teşkilat bakımından bir taban hareketinin varlığına işaret ediyor. Malum MHP'nin 1.189 delegesi var. Dün kurultayda imza veren delege sayısı ilgili notere göre 659'ydi. Bu rakam tartışmalarla 700'e kadar çıkıyor. Demek ki delegelerin yüzde 60-70'nin desteklediği bir kurultay ve sonucu söz konusu.



MHP kurultayları ve sonuçları Türk siyasi hayatı açısından önemli olacaktır.



MHP, köklü, belli bir seçmen tabanına sahip, sağ kanadın kurucu ayaklarından birisi olan bir siyasi partidir. Tepkisel milliyetçi dalgaların paratoneri ve yönlendiricisidir. Bu siyasi partinin alacağı istikametin, içinde bulunduğumuz kutuplaşma ve şiddet ortamında, özellikle dikkate alınması gerekir.



MHP'nin izleyeceği güzergahın siyasi dengeler açısından belli bir öneme sahip olduğuna şüphe yok.



MHP ile AK Parti arasındaki oy geçişlerinin, kimi bölgelerde özellikle Orta Anadolu'da birlikte oluşturdukları oy havuzunun ne anlama geldiğini son olarak 2015'te yapılan iki genel seçim gösterdi.



Haziran ayında AK Parti oylarının 40'a gerilemesi ile MHP oylarının artması arasındaki paralelliğin, Kasım ayında ise MHP'den AK Parti'ye geri dönen/geçen oyların oynadığı belirleyici rol ortadadır. MHP seçmen tabanının AK Parti'yle ilişkisi, iki partinin seçmen tabanları arasındaki geçişlerin, “yeni anayasa, başkanlık sistemi, referandum” meselesi, siyasi gündemin temel maddesi olmayı sürdürdüğü oranda, tayin edici ve hassas dengelere işaret ettiği ortadadır. Kurultaylar ve oluşacak dengeler sonrası MHP'de meydana gelecek gelişmeler, güçlenme, zayıflama, bölünme halleri (hangisi söz konusu olursa olsun), bu geçişler bakımından önemlidir.



Kaldı ki, bu durumun sadece seçmen bazında değil, parlamentodaki siyasi ilişkiler ve dengeler açısından da son derece önemli olduğu açık. Mevcut dengeler, sürpriz olmaz ise Bahçeli ve Akşener arasında bir yarışın yaşanacağını ve ibrenin şimdilik Akşener'den yana olduğunu gösteriyor.



Her iki ihtimalde de veya MHP bölünse de bölünmese de, şu andan itibaren parti içinde iki ayrı partinin ve eğilimin oluşacağı muhakkaktır. AK Parti'nin özellikle yeni anayasa açısından bu eğilimlerle kuracağı ilişkiler ve ortaya çıkacak denge, önümüzdeki dönemin önemli siyasi sorularından birisini oluşturmaya adaydır.



Örselenen MHP'nin her anlamda kilit bir siyasi parti olduğunu görmek gerekir.



Neden bunlar yaşanıyor MHP'de?



Kriz yaşayan her siyasi parti gibi MHP'nin de toplumsal, siyasal gereklere ve dinamiklere uyum sağlama sıkıntılarından söz edilebilir.



Bununla birlikte MHP ayırt edici sosyolojik bir dokudan çok, kimi ideolojik tercihlerin ve yöresel siyasi geleneklerin şekillendirdiği bir siyasi partidir. Bu siyasi partide yaşanan, bir sosyolojik uyum krizi olmaktan çok, kendi iç dengeleriyle ve gelenekleriyle ilgili bir bunalımdır.



Bugün sorun temel olarak “lider”le, “liderlik”le ilgili yaşanıyor.



Bahçeli'nin uzlaşmaz ve iktidardan kaçan tutumu, Kasım seçimlerinde bu iddiayla partisine yaşattığı oy kaybı ve bir süredir tüm itiraz ve tüm muhalifleri parti dışına atan, başarı eksikliğiyle beslenme kanalları tıkanmış aşırı otoriter tavrı, yaşananların arka planını oluşturuyor.



Buradan yeni bir hareket çıkacağını sananlar ve umanlar ise kısa sürede hayal kırıklığına uğrayacaklardır.


#MHP
#Kurultay
#Delege sayısı