Bayram bilançosu...

04:005/07/2016, Salı
G: 13/09/2019, Cuma
Ali Bayramoğlu

Bayramdan bayrama zor bir yıl geçirdik. T24'ten Rabia Çetin'in çıkardığı bilanço, Türkiye'nin son 1 yıl içerisinde 17 kez canlı bomba ve bombalı araçla saldırı yaşadığını, bunlarda 298 insanın hayatını kaybettiğini gösteriyor.



Liste uzun:



“5 Haziran Diyarbakır HDP mitingi saldırısı (IŞİD), 5 kişi ölü. 20 Temmuz Suruç katliamı (IŞİD), 34 kişi ölü. 10 Ağustos Sultanbeyli saldırısı (PKK-TAK), 1 ölü. 10 Ekim Barış mitingi katliamı (IŞİD), 103 ölü. 23 Aralık Sabiha Gökçen Saldırısı (PKK-TAK), 1 ölü. 12 Ocak Sultanahmet saldırısı (IŞİD), 13 ölü. 17 Şubat Ankara servis araçları saldırısı (PKK-TAK), 28 kişi ölü.. 13 Mart Kızılay saldırısı (IŞİD), 34 kişi ölü. 19 Mart İstiklal Caddesi intihar saldırısı, (IŞİD), 5 kişi ölü. 27 Nisan Bursa saldırısı (PKK-TAK), 13 kişi yaralı. 1 Mayıs Gaziantep saldırısı (IŞİD), 2 ölü. 10 Mayıs Bağlar saldırısı (PKK), 3 ölü. 12 Mayıs Sancaktepe saldırısı (TAK-PKK), 8 yaralı. 12 Mayıs Dürümlü köyü katliamı (PKK) 16 ölü. 7 Haziran Vezneciler saldırısı, (PKK-TAK)11 ölü. 8 Haziran Midyat saldırısı, (PKK), 4 ölü. 28 Haziran Atatürk Havalimanı saldırısı (IŞİD), 43 ölü”



Bu madalyonun bir yüzü...



Diğer yüzde kayıp sayısını bile tam bilmediğimiz, PKK'nın hendek siyasetinin yol açtığı Güneydoğu çatışmaları var.



Bunlarla ilgili son rakamı 27 Haziran günü, bir iftar konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vermişti: 700 şehit, 8000 “etkisiz hale getirilmiş” (“ölü, yaralı, yakalanmış, teslim olmuş”) PKK'lı.



Vahap Çoşkun ve Cuma Çiçek, geçtiğimiz bir yılın sadece ilk 6 ayı için şu rakamları veriyorlar.



“Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2015 Aralık ayında hazırlanıp İçişleri Bakanlığı'na sunulan rapora göre sokağa çıkma yasaklarından etkilenen nüfusun toplamının 1 milyon 300 bin olduğu belirlendi. Rapora göre yaşanan çatışmalar sonucu 100 bine yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hükümete yakın kaynakların verilerine göre sokağa çıkma yasağı, operasyonlar ve kent çatışmaları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşların sayısı 2016 Ocak ayı sonu itibariyle 200 bine ulaştı. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, terör olayları yüzünden 355 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığını açıkladı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verilerine göre 72 çocuk, 62'si kadın, 29'u 60 yaş üstü olmak üzere en az 310 sivil

sadece resmi sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş zaman dilimleri içerisinde ve ilgili bölgelerde hayatını kaybetti…”



Bu ülke Türkiye...



Dahası var...



Cumhuriyetin kuruluşundan 2010 kadar geçen 87 yılda sadece 2,5 milyon sığınmacıya tanık olmuş Türkiye'ye, Suriye savaşı 2011'den bu yana, son 5 yıl içinde, 3 milyon mülteciyi yığmış durumda. Şu anda ülkedeki toplam Suriyeli 2.747.000. Başka bir ifadeyle Suriye nüfusunun yüzde 10'nundan fazlası Türkiye'de.



Siyasi yansımalar da ortada.



Bu tabloyla birlikte, askerin, Güneydoğu üzerinden asayiş alanındaki varlığı uzun yıllardır görülmemiş düzeyde. Askere bu koşullarda verilen güvenceler, getirilen kalkanlar, askeri vesayet yıllarının kimi kokularını barındırıyor. Bu kalkanlar ve terörle mücadele karşısında siyasi iktidarın siyasete tümüyle kapamaya çalıştığı kapılar, demokratik düzende ciddi geri gidişlere yol açıyor.



Bu tablo ve bilanço iç siyasi dengelerle, siyasi irade tercihleri etrafında yapılan tartışma ve ithamlarla görece ilişkili olduğu kadar, onlardan yine görece olarak bağımsızdır.



Türkiye'de iç siyasi gelişmeler ve gidiş kadar, Ortadoğu'daki savaş, IŞİD'in varlığı ve eylemleri, bölgenin yeni dengeleri, İran ve Rusya politikaları, Kandil'in siyaseti gibi pek çok başka belirleyici unsur devrede bulunuyor.



Basından üniversitelere, sivil örgütlerden siyasi partilere Türkiye'nin aktörleri, kolay yola kaçıp, faturayı hızla siyasi iktidara ya da üst akla çıkarmadan veya olup biteni tek aktör ya da faktöre bağlamadan bu badirenin nasıl atlatılacağı üzerine kafa yormalıdır.



İyi bayramlar.




#Rabia Çetin
#Canlı bomba
#Vahap Çoşkun
#PKK