ABD/NATO ile Rusya arasındaki restleşme birçok cephede, bu arada Doğu Akdeniz'de de gözleniyor. Bu karşılıklı gerilimi belsyen gelişmelere bakacak olursak ilan edilmemiş bir “Soğuk Savaş” zaten yaşanıyor. “Soğuk Savaş” tabiri ABD ve “
”nin temsil ettiği iki kutuplu, risklerle dolu ve nükleer tehditle korkutulmuş bir dünyayı çağrıştırıyor. Bu yüzden “Soğuk Savaş” ayıplı bir tabir. ABD, Rusya'yı dünya politikasını tayin etme konusunda denk bir güç olarak görmek istemediği için “Soğuk Savaş” tabirini telaffuz etmekten kaçınıyor.
Dünyada siyasi gücün yeniden dağıtılması ve küresel rol paylaşımı konusunda ABD, “Soğuk Savaş” döneminde Sovyetler Birliği'ne giydirdiği parlak kostümü Rusya'ya bir türlü yakıştırmıyor. Rusya'yı küçümseyici bu yaklaşım
'in kimyasını bozuyor. Bu yüzden Putin, ABD'nin Rusya'yı eşit bir dünya gücü olarak tanıması için yer yer sıcak tepkiler veriyor. Ancak geçen hafta Soçi'deki “
”nün toplantısında Putin, ABD'nin Sovyetler Birliği'ne karşı “Soğuk Savaş”ı başlattığı ilk hamlesi sayılan “
”na olumlu rol atfetmiş. Putin toplantıda
demiş.
Makarayı geriye doğru saralım. Avrupa, “
” sona erdiğinde Sovyetler Birliği ve ABD arasında nüfuz bölgelerine ayrıldı. Sovyetler'in payına Doğu Almanya dahil Doğu Avrupa düştü. Yunanistan dışında kalan Balkanlar'daysa komünist rejimler işbaşına geldi. Savaşta yakılıp yıkılan ve ekonomik olarak çöküntüye uğrayan Avrupa'da komünizmin yayılmasını istemeyen ABD 1947'de
” adıyla bir hamle yaptı. İlk defa ABD Dışişleri Bakanı
tarafından ilan edildiği için bu hamle “Marshall Planı” olarak anıldı. Sovyetler Birliği'ni çevreleme politikasının ürünü olan Marshall Planı “Soğuk Savaş” oyununun açılış hamlesiydi.
Sovyetler Birliği'yse emperyalizmin aleti olarak tanımladığı Marshall Planı'na Macaristan, Romanya, Polonya, Bulgaristan ve Çekoslovakya ile “
u kurarak karşılık verdi. Daha sonra Arnavutluk ve Doğu Almanya da “Comecon”a katıldı. ABD'nin ikinci hamlesiyse “
”yu kurmasıydı. Sovyetler Birliği'yse karşı hamle olarak Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya ve Romanya'yla “
”nı kurdu. ABD/Batı ve Sovyetler Birliği arasındaki ekonomik ve askerî cihetlerde gerçekleşen karşılıklı ritmik hamlelerle bu Soğuk Savaş gerilim oyunu 40 küsur yıl devam etti.
Peki Putin emperyalist güçlerin politikaları sonucunda yıkıma uğrayan Ortadoğu için modern bir “Marshall Planı” önermekle ABD'ye ne demeye çalışıyor? Ortadoğu'yu harabeye çevirenler nasıl bir Ortadoğu inşa edecekler? Mesele, sadece yıkılan binaların yerine yenilerini inşâ etmek olmadığına göre yeni bir 'Sykes-Picot' mu var ufukta?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.