1900'lerin başlarında Bulgaristan ordusu içinde yuvalanan bir örgüt, Osmanlı sınırları içindeki Makedonya'ya girerek suikastler yapıyor, şehirlerde, köylerde paralel bir yapı kuruyordu. Örgütü kuran
tu. Makedonya'da reform konusunda Osmanlı ile Avrupa'nın büyük devletleri daha önce anlaşmıştı. Avrupa desteğine muhtaç olan Sofya Hükümeti'yse bu paravan örgütün eylemlerine karşıymış gibi yapıyordu. Hatta örgüt Sofya'yı zor durumda bırakmamak için bir süreliğine pasifize oldu. Bu kez Makedonya'da bir “İç Ö
” kurduruldu. Örgütün eylemleri Edirne ve Manastır vilayetlerini de içeriyordu. Kendi mahkemelerini kuran örgüt, halktan vergi topluyor, karşı çıkanları ise öldürüyordu.
Sarafof'un kontrol ettiği 'İç Örgüt' 1902'de genel bir ayaklanma başlattı. Sınırı geçen çeteler Osmanlı askerlerine saldırmaya başladılar. Çeteler kış bastırınca Bulgaristan'a dönüyorlar, bahar geldiğindeyse tekrar sınırı geçerek terör estiriyorlardı. Avusturya, Rusya ve Fransa bu olayları Osmanlı Devleti'ne müdahale etmenin aracı olarak gördüler. İngiltere ise Rusya'nın dikkatini “
”dan geriye çevirmek ve böylece “
”a yönelik tehditleri uzaklaştırabileceğini düşündüğü için Fransa'nın girişimlerini destekledi. Her üç devlet de tarafsızlık politikasını terk etmek suretiyle bir müdahale politikası izliyordu. Gerekçe olarak Makedonya'daki olayların
”na dönüşebileceği tehlikesi gösteriliyordu.
Erken davranan Osmanlı Hükümeti kendi ıslahat programını devreye soktu. Avusturya'yı kendi tarafına çeken Osmanlı hükümeti Rusya'nın işe karışmasını zorlaştırdı. Bu girişime aracılık eden Almanya, karşılığında “
ı”nı elde etti. Fransa ve Rusya boş durmadı. Önce Bulgar hükümetine tazyikte bulunarak 'İç Örgüt'ü kontrol altına aldırdılar. Güya çeteler silahsızlandırıldı, Osmanlı-Bulgar sınırlarında tedbirler artırıldı. Şubat 1903'te Fransa ve Rusya yeni bir reform projesini dayattılar. Osmanlı Devleti, egemenlik hakkını kısıtlayan projeyi kabul etmek zorunda kaldıysa bile uygulanmasında zorluk çıkardı.
Bu kez reform programından rahatsızlık duyan Arnavutlar ayağa kalktı. Makedonya'daki Arnavutlar, Sırplar ve Bulgarlar birbiriyle çatışmaya başladılar. Osmanlı-Bulgar sınırlarında güvenlik kalmadı. Reform programının uygulanmasına nezaret etmek gerekçesiyle Fransızlar Serez'e, Avusturyalı subaylar Üsküp'e, İtalyanlar Manastır'a, Ruslar Selanik'e, İngilizler ise Drama'ya yerleştiler. Bu arada “
” patlak verdi. Dolayısıyla Rusya bütün dikkatini Uzak Doğu'ya çevirdi. “
”ysa İngiltere ve Fransa'yı çok meşgul etti.
Uluslararası bunalımlardan yararlanan Osmanlı Devleti, etnik çatışmaları derinleştirmekten başka bir işe yaramayan bu reform programını rafa kaldırdı. İkinci
'in getirdiği 'hürriyet' havası bir süre etnik terör eylemlerini durdurduysa da ardından gelen “
”yla durum daha da vehamet kazandı. Sonrasıysa, “
”dır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.