Avrupa'da “
” ve doğum oranlarındaki düşüş büyük bir sorun olarak öteden beri zaten gündemde. Reel ekonominin gerilemesi, üretimin kısmen Asya'ya kaymış olması işsizliği artırırken bütçedeki sosyal yardım kalemlerini zorluyor. Batı Avrupa'nın kökleşmiş “
” öğretisi giderek güç kaybediyor, bu ülkelerdeki göçmen kitlelerse '
haline geliyor. Balkanlar'daysa AB'nin Almanya ve Fransa başta olmak üzere merkez ülkelerine doğru ciddi bir iş gücü göçü yaşanıyor. “
”deki artış göçü kışkırtıyor.
AB'nin “Doğu Avrupa” ve “Balkanlar”daki genişlemesi merkez ülkeler üzerindeki ekonomik yükü artırdı. İngilizlerin AB'den çıkması(Brexit), bu yükü daha fazla taşımak istemediklerinin göstergesi. Brexit, AB'nin merkez ülkeleri için de “
” kabilinden teşvik edici rol oynadı. Velhasıl, AB ufalanmanın eşiğine kadar geldi. Balkanlar'da genç nüfusun dışarıya kaçışı, her biri birden fazla azınlıklara sahip bu ülkelerde siyasi sonuçlara yol açacak yeni sorunlar anlamına geliyor. Balkanlar'da her bir ülkenin göç dalgasını diğer bir ülkeye hapsetmeye çalışması siyasi gerilimi besliyor. Yani, AB'nin merkez ülkeleriyle çevre ülkeleri hem çok yönlü göç hareketleriyle, hem siyasetin radikalleşmesi gibi bir tehlikeyle yüz yüze.
Nüfus hareketleri dünyadaki müslüman nüfusun artışıyla daha başla bir anlam da kazanıyor. “
”ni kontrol eden güçler bu nüfus artışının etkilerini giderme telaşı içindeler. ABD Başkanı Trump'ın 7 ülke vatandaşlarına giriş yasağı getirmesi sadece bir başlangıç. Bu girişimin başarılı olması halinde listenin 7 ülkeyle sınırlı kalmayacağını söyleyebiliriz. Tabii ki listenin genişlemesi için Amerikan kamuoyunu etkileyecek 'uygun gerekçeler' bulunacaktır.
Merkezi ABD'de bulunan
”nin yaptığı nüfus araştırmalarına göz atmakta fayda var. 2010'da Müslümanların nüfusu 1.6 milyar idi. Bu oran dünya nüfusunun yüzde 23'üne tekabül ediyor. Pew araştırmalarına göre 2050 yılında Müslüman nüfus 2.8 milyara ulaşacak. Dünya nüfusu içinde bu oran yüzde 30'a yaklaşacak. Tabii bu artış içinde genç nüfus daha fazla paya sahip olacak. Müslüman nüfustaki bu artış ABD ve Avrupa'da da gerçekleşecek. ABD'de yüzde 0.2 olan Müslüman nüfusun oranı 2050'de yüzde 2.1'i bulacak.
Hiç şüphesiz, bütün bu artışların dengesini yitiren “dünya sistemi” için ekonomik ve siyasi sonuçları olacak. Dolayısıyla Müslüman nüfusun daha fazla kontrol altında (ve mümkün olduğunca daha fazla bölünmüş halde) tutulması arzu ediliyor. Her bir Müslüman ülkenin kontrol edilemeyecek büyüklükte olmaması için sinsi hesaplar yapılıyor. Afganistan'dan Sudan'a, Pakistan'dan Suriye'ye, Doğu Türkistan'dan Irak'a, Balkanlar'dan Myanmar'a kadar, bugün şahit olduğumuz gelişmeleri bir de bu gözle okuyup kritik etmekte fayda var.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.