Fransa ve ABD, İngilizlerin Musul petrollerine tek başına konmasını sindiremedi. İngiltere, petrol tedarikinde ABD'ye bağımlıydı. ABD'ye en temel ihtiyaç konusunda bağımlılığını azaltmak İngiltere'nin çıkarınaydı. ABD ve Fransa'nın itirazları, öte yandan Türkiye'nin Musul'u bırakmaya yanaşmaması sebebiyle bu mesele Lozan'da çözülemedi. Fransa ve ABD Musul petrollerinden pay almadan da çözülmeyecektir. Öyle ki
1922'de Dışişleri Bakanı
a yazdığı bir mektupta “
” diyecekti.
1918 sonrasında İngiltere ve Fransa arasındaki bir diğer çelişkiyse Mezopotamya ile İran'dan Doğu Akdeniz'e gidecek petrol boru hatları için Suriye'deki bölgesel düzenlemeler ve diğer yerlerdeki geçiş haklarıyla ilgiliydi. Bu çelişki, geçiş noktaları üzerinde İngiliz veya Fransız destekli savaşçı kabileler tarafından giderilmeye çalışıldı. ABD ve Fransa İngiltere'nin Musul planını sekteye uğratacak bazı girişimlerde bulundular. Hatta İngilizler, Fransa'nın el altından Türkiye'ye destek verdiklerinden kuşkulandılar. İngilizler de Suriye'de Fransızlara isyan eden “
”e Ürdün'deki ikmal hatları üzerinden gizlice lojistik destek verdiler. Eğer Fransa Dürziler'e karşı Londra'nın desteğini istiyorsa Musul meselesinde Londra'yı desteklemeliydi.
Uzun lafın kısası, 1926'da “Musul” İngiltere lehine çözüldü. Fransa ve ABD'yse Musul petrollerinden paylarına düşeni aldılar. Ancak bir başka sorun daha çıktı; boru hatları Fransız mandası altındaki Suriye'den mi, yoksa İngiliz mandası Filistin'den mi Doğu Akdeniz'e ulaşacaktı. İngiltere, Irak petrolünün denize çıkış noktası olarak Filistin'in Hayfa limanını seçti. Fransızlar bu kez Filistin'de “
terör örgütlerini gizlice destekleyerek İngilizlere zorluk çıkarmaya çalıştılar. Maksat, Hayfa limanını makûl bir seçenek olmaktan çıkarmaktı.
Detayları öğrenmek isteyenler
'ın “
başlıklı kitabını okuyabilirler. Barr, 2007'de gizliliği yeni kaldırılmış 1945 yılına ait bir İngiliz hükümet raporunda karşılaştığı cümleyle şaşkına döner ve bu kitabın yazılma hikâyesi de böyle başlar. İngiliz ajanlarının elde ettiği bilgilere göre Filistin'de İngiliz yönetimine savaş açan Siyonist terör örgütlerini Fransa destekliyordu. Londra ve Paris II. Dünya Savaşı'nda da güyâ müttefik idiler. Bakın bugün yine Musul, yine Suriye gündemde. Emperyalist güçlerin bölge kaynakları üzerinde nasıl bir paylaşım planı yaptıklarını ve kirli planlarını nasıl uygulayacaklarını anlamak için Barr'ın kitabı son derece ufuk açıcı olabilir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.