İttifakların en yaralayıcı olanıysa, müttefikleriniz tarafından aldatılmak veya satışa getirilmek. 1962'de
ve
” arasında çıkan
” müzakerelerinde “
”da müttefik olduğumuz ABD tarafından gizlice satışa getirildiğimizi hiç unutmadık. ABD ile bugün yaşadığımız sorun, ittifakın güvenirliliğini çok ciddi biçimde zehirliyor. Hiç kuşkusuz, bir devlet kendini güvende hissetmek için ittifak yapar. ABD'nin dış politikasını hacir altına alan “
”un Suriye'de “
” ile yürüttüğü işbirliğiyse müttefiklik ilişkisi ile bağdaşmadığı gibi ülkemizin güvenliği açısından da çok tehlikeli bir sürecin önünü açıyor.
İçinde yaşadığımız coğrafyanın siyasî ve ekonomik koşulları bölge ülkelerini emperyalist güçlerle zehirli ittifak seçeneklerine yöneltiyor. Meselenin özü, bu koşulları değiştirmek ve bölge ülkeleri arasında her bir ülkenin esenliğine hizmet eden işbirliklerini hayata geçirmekte yatıyor. Hem bölge devletlerinin kendi aralarında, hem de her bir devletin kendi halklarıyla barış içinde yaşamayı sağlamalarıyla emperyalist güçlerin tasallutundan kurtulmak mümkün.
Bölge dışı emperyalist güçlerle yapılan ittifakların gerçekte hiçbir bölge ülkesine faydası yok. Sonuçta, “
” oluyoruz. Misal, Suudi Arabistan ile ABD arasında 100 milyar dolarlık yeni silah anlaşması. Bu anlaşmanın gerçekleşmesi halinde ABD'nin Suud-i Arabistan'a son 10 yılda yaptığı silah satışı 300 milyar doları geçecekmiş. Suud-i Arabistan bu kadar parayı “
”ni gerekçe göstererek silahlara yatırıyor. İran dahil diğer bölge rejimlerinin savunma harcamalarını hesaba kattığımızda bu tutar trilyonlarca dolara ulaşıyor.
Tarih, emperyalist güçlerle yapılan ittifaklara güvenilemeyeceği hususunda da öğüt veriyor. Mısır'lı gazeteci
, “
” döneminde “
”yle savunma ittifakı yapan Mısır'ın zor zamanlarda maruz kaldığı muameleyi “1
” kitabında anlatır. Buna göre, Moskova Mısır'a vaat ettiği silahları hem zamanında teslim etmemiş, hem eksik vermiş. Moskova, Mısır'ın talep ettiği savaş uçaklarının İsrail'in elindeki ABD uçakları karşısında yetersiz kalan alt modellerinden verdiği gibi ayrıca İsrail'i de bilgilendiriyor imiş. Moskova Rus uçaklarının Mısır'a geldiğini ABD'ye haber veriyor. Tabii ABD de İsrail'e. Güyâ gizlice Mısır'a gönderilen uçakların teknik bilgisine İsrail böylece vakıf oluyordu. ABD de, müttefiki olan İran'a silah satışlarını Ruslara bildiriyor. Heykel'in ifadesiyle, 'süper güçler' arasındaki '
', böyle oynanıyordu.
Mısırlılar Sovyetler Birliği'nden
” gibi bir ittifak beklentisi içinde olmuşlar ama hep hâyâl kırıklığına uğramışlar. ABD ve Sovyetler Birliği aralarında gizlice anlaştıkları için Mısır İsrail'le savaşında ne zaman galibiyete yaklaşsa ateşkes yapmak zorunda bırakılmış. Heykel'e göre Moskova bu tutumuyla
'ı adeta ABD'nin kucağına itmiş. Zira ABD Mısır'daki '
gerekçesiyle İsrail'e destek verdiğini savunuyormuş. Tabii bu da aldatmacaydı. Sedat Moskova'dan koptu, İsrail'le hayatına mal olan “
”nı bile imzaladı ama ABD'nin İsrail'e desteği son bulmadı.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.