Dünya tarihini etkileyen önemli bir filozof olmasının yanı sıra gazetecilik de yapan Marx, İngiliz arşivlerinde rastladığı gizli yazışmalara dayanarak hazırladığı araştırmasını
” başlığıyla 16 Ağustos 1856-1 Nisan 1857 günleri arasında Londra'da, “
”te yayınlamış. Marx'ın yorumladığı belgeler İngiltere'nin
”ndeki ticari çıkarlarını genişletmek için çevirdiği fırıldakları ifşâ ediyordu.
Bir deniz devleti olarak yükselen İngiltere, kendisine bu alanda rakip olabilecek güçleri zayıflatmak istiyordu. “
”nde sivrilen güçlerden biriyse, İsveç'ti. Rakibi Danimarka'yı etkisiz hale getiren İsveç, İngiliz ticaretinin geleceğini de tehdit ediyordu. İngilizler, İsveç'i zayıflatmak için yeni bir aktörü, denizlere açılarak büyük devlet olmak isteyen
”nı ele aldılar. Bu çabalar sonucunda İngilizler, Danimarka ile Rusya'yı İsveç'e karşı ittifaka yönelttiler. Diğer bir taraftan İngiliz diplomatlar Londra'dan Ruslara karşı gizliden gizliye mücadele etme, ama kamuoyu önünde belli etmeme talimatı alıyorlardı. İngilizlerin amacı Baltık Denizi'nde rekabet eden güçleri biribiriyle çatıştırarak zayıflatmaktı.
İngiltere bunları yaparken İsveç'le bir savunma ittifakı imzalamış bulunuyordu.1700 yılında imzalanan anlaşma, tarafların, müttefikinin düşmanını, ister isyancı, ister dış düşman olsun, ister karada, ister denizde, desteklemeyeceğini taahhüt ediyordu. Oysa İngilizler Rusya, İsveç ve Danimarka arasında çıkan, Polonya ile Osmanlı'yı da içerisine çeken “
”nda gizlice Ruslara destek verdi. Marx, belgelere yansıyan bu iki yüzlü politikaları ifşâ etti.
Marx'ın ifşa ettiği vakalardan bir diğeriyse “
”yle ilgiliydi. Meğer İngilizler Dönemin Osmanlı Sadrazamının İngiltere Kralına yazdığı mahrem mektupları Rus Bakanlara sızdırıyorlarmış. İngilizler, Ruslardan Sadrazamın Rus Sarayı'yla ilgili sert ifadelerini içeren mektupları “
”ye bildirmemelerini de rica etmişler. Marx, İngiltere'nin kendi müttefiklerini Rusya'ya ihbar etmesini sahtekârlık kokan politikalar olarak yorumluyordu.
İngiltere, Baltık Denizi'ndeki dengeyi bozmak suretiyle ticari çıkarlarını güvenceye alırken diğer taraftan Rusya'nın da pek fazla güç kazanmamasını istiyordu. İsveç'i zayıf düşüren İngilizler, Rusya'yı da “
”den mümkün olduğunca hep uzak tutmaya çalıştılar. Rusya'ya Baltık'ta bir pencere açan İngilizler daha sonra bu pencereyi daraltmaya çalıştılar. “
nı bu bağlamda da okumak lazım. İngilizler, Rusların “
” ve “
”ı ele geçirmemeleri koşuluyla, Osmanlı-Rus savaşlarına doğrudan müdahil olmadılar. Ruslar ne zaman İstanbul'a yaklaştıysa, İngilizler bunu engelleme yoluna gittiler.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.