|
12 Punto ve dahası

Bağımsız sinemanın destek, üretim ve formülasyonu neredeyse tamamen ‘network’e endekslenmiş durumda. Sadece sektör insanlarını tanımak yetmiyor. Ayrıca film üretim aşamalarını doğru takip edip zamanlamayı iyi yapmak gerekiyor. Sadece yapımcıyı ilgilendiren bir durum olsa sorun değil. Fekat yönetmen formüllerin içinde ve bu ‘tanış olmak’ ile ‘doğru zamanda doğru yerde bulunmak’ eylemlerini yapması gerekenlerden biri de kendisi…

TRT 12 Punto’nun ortaya koyduğu işlev sadece bu açıdan bile çok mühim. Zira bu yıl altıncısı düzenlenen organizasyon için dünyanın dört bir tarafından, bağımsız sinemanın ve festival organizas-yonlarının önemli isimleri buraya geliyor. Öncelikle 12 Punto finalistleri, sonrasındaysa sektörün diğer bileşenleri için bulunmaz fırsat. Çünkü Cannes, Venedik, Berlin, Rotterdam, Doha, Kızıldeniz ve daha birçok sinema destek ve yarışma programlarını kurgulayan ve uygulayanlarla 1 hafta boyunca tanışma ve proje anlatma imkanı bulunuyor. Normal şartlarda bu insanlarla görüşebilmek için 1 yıl süresince dünyayı dolaşıp festivallere katılmak gerekir.

7 Temmuz’da başlayan ve 14 Temmuz’daki ödül töreni ile son bulacak olan 12 Punto, sadece filmlere destek verilmesi açısından değil, bu ‘tanış olmak’ imkanları bakımından çok kıymetli. Başka insanlarla tanışmak, bambaşka coğrafyalara kadar sesinizi duyurma ihtimali bir yönetmenin ve filminin başına gelecek en güzel şeylerden olsa gerek. 12 Punto organizasyonunda yer alıp bunu yapabilmek sektör için önemli.

12 Punto’yu başlatan ve devam ettiren herkese teşekkür etmek gerek. Sektörün ihtiyaçlarını analiz edip buna göre adım atmak -TRT’nin başlıca vazifelerinden biri olmamasına rağmen- bir kamu yayıncısı ve geleceğe göre şekillendirilmesi gereken planlamanın merkezi olarak uzun vadede olumlu sonuçlar verecektir.

Kısa metrajı da unutmamak gerek. 12 Punto’da kısa metrajın da destekleniyor olması kıymetli. Daha çok kısanın desteklenmesini temenni ediyoruz ama mevcut çerçeve de takdir edilesi…

Kültürel alandaki adımların sonuçlarının usun vadede görüleceğini düşünürsek, 6.’sı yapılan 12 Punto’nun sektöre ve uluslararası alana dair neticelerinin 10. yıldan sonra daha net anlaşılacağını belirtmek lazım. O zaman ve daha sonrasın kadar istikrarlı şekilde devam ettirebilmek en önemlisi.

#Sinema
#TRT 12 Punto
#Abdulhamit Güler
2 ay önce
12 Punto ve dahası
Transfer kaosu
Bu oyun gelişir
Gannuşi’den Gazze’ye giden yolu kim kapatıyorsa?
Dünya bize gebe, biz hakikate…
“Ya kezzabi ya a’milil Amrikani / yallah irhal ya Sisi”