1956 yılında Gelibolu’da doğdu. 1979 yılında Fransa, Grenoble Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı. 1985 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. 1981-1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Özellikle Silahlı Kuvvetlerin siyasi rolü, İslâmi hareketler, devlet sosyolojisi konularında çalıştı. 1990 yılından bu yana çeşitli dergi ve gazetelerde toplumsal ve siyasal analizler yapmaktadır. Tempo, Power dergilerinde, Yeni Yüzyıl, Star, Yeni Binyıl, Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Bayramoğlu; 'Türkiye’de İslâmi Hareket', '28 Şubat Bir Müdahalenin Güncesi', 'Türkiye’de Ordu' ve 'Çağdaşlık Hurafe Kaldırmaz' kitaplarının yazarıdır.
Yukarıdaki başlığı taşıyan TESEV raporu üzerinde ısrarla durmayı gerektirecek kadar zengin ve önemli...
Önemli zira Ergenekon dosyalarını farklı bir gözle okuyan, devlet çetelerinin izini süren bu rapor (tesev.org.tr sitesinden ulaşılabilir) tarihsel bir sürekliliği ortaya çıkarıyor. Danıştay olayından Adapazarı infazlarına, Susurluk"tan Ergenekon"a değin Ergenekon dava dosyalarından hareket ederek tek tek ele aldığı olaylarla bir bütünlüğü yakalıyor.
Raporun girişinden bir bölümü birlikte okuyalım.
- Ergenekon Davası"nda müebbet hapis cezasına çarptırılan Hurşit Tolon, aynı zamanda Zirve Yayınevi Davası"nın şüphelileri arasında yer almaktadır. Ergenekon"da müebbet hapis cezası alan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ve eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da Zirve Yayınevi Davası"nda şüpheli olarak ifade vermiştir.
- Ergenekon dava dosyalarında, Cemal Temizöz ve örgütünün 93-95 yılları arasında Şırnak Cizre"de işledikleri cinayetler ve diğer eylemlerine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Cemal Temizöz ve 6 kişi hakkında 20 kişinin ölümünden sorumlu oldukları gerekçesi ile müebbet hapis istemi ile 2010 yılında dava açılmıştır.
-Ergenekon dosyalarında yer bulan Musa Anter cinayeti hakkında 2013 yılı içinde bir dava açılmıştır. Davada Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile birlikte toplam 4 sanık yargılanmaktadır.
-Ergenekon dava dosyalarında yer alan gizli tanık İlk Adım"ın ifadelerinde anlatılan Görümlü Köyü"nde 6 kişinin kaybedilmesi olayına ilişkin olarak Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturma neticesinde dönemin Şırnak 23. Jandarma Tümen Komutanı Mete sayar, Görümlü 1. Mekanize Piyade Tabur Komutanı emekli Albay Hasan Basri vural, 3. Bölüm Tim Komutanı Üsteğmen İbrahim Kıraç, Yüzbaşı Murat Ali Yıldız, Teğmen Serdar Tekin ve 2. Komando Tabur Komutanlığından Tansel Erok haklarında ağırlaştırılmış müebbet istemi bulunmaktadır.
- Ergenekon Davası"nda 19 yıl 6 ay ceza alan Mehmet Zekeriya Öztürk, Görümlü Köyü"nde 6 köylünün kurşuna dizilerek belirsiz bir yere gömülmesi olayı esnasında dönemin tabur komutanı idi.
- Ergenekon Davası"nda 22 yıl 6 ay hapis cezası alan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında, "Cumhurbaşkanı Özal"a suikast" suçlamasıyla dava açılmıştır. Silopi HADEP ilçe başkanı Serdar Tanış ve HADEP üyesi Ebubekir Deniz, 2001 yılında Levent Ersöz"ün komutanı olduğu alay komutanlığına girerken görülmüş ve bir daha kendilerinden haber alınamamıştır.
- Ergenekon davasında 29 yıl 3 ay ceza alan Emekli Albay Hasan Atilla Uğur hakkında Mardin Kızıltepe Savcılığı tarafından Uğur yönetimindeki JİTEM ekibinin işlediği 12 faili meçhulle ilgili fezleke hazırlanmıştır. Ayrıca yapılan kazılarda Atilla Uğur"un sorumlu olduğu düşünülen faili meçhul cinayetlere ait başka kemiklere de ulaşılmıştır.
- Ergenekon Davası"nda 47 yıl 3 ay ceza alan ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak tahliye edilen Emekli Albay Arif Doğan"ın JİTEM"in kurucusu olduğuna dair beyanatları mevcuttur. Arif Doğan"ın ismi, Diyarbakır"da görülen JİTEM davasında geçmektedir. Yakın zamanda Musa Anter Davasında da mahkeme heyeti, Ergenekon Davası kapsamında yapılan aramalarda Arif Doğan"ın evinde bulunan ve devlet sırrı olması nedeniyle gizli tutulan JİTEM belgelerini talep etmiştir..."
Bunlar buzdağının görünen kısmı...
Derinlik raporun kendisinde...
Yüzleşme ve temizlik Türkiye"nin hala en önemli meselesi...
Değişen gündem, değişen tartışmalar, Gezi sonrası doğan ortam, iktidara yönelik sorgulamalar, Ergenekon, Balyoz gibi davaları neredeyse hukukun ihlalliyle özdeş hala getirdi.
İş öyle değil...
Yol alındı ama daha uzun...
Sormalıyız neden JİTEM belgeleri "devlet sırrı" kapsamına giriyor diye...
Sormalıyız sadece kişilerle değil, sistemle, kurumlarla hesaplaşma ne zaman olacak diye...
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.