Facebook, hayata geçirmeye planladığı yeni proje ile birlikte neredeyse tamamı Youtube'a ait olan video pastasından büyük bir dilim kopartmayı hedefliyor.
Bildiğimiz gibi Youtube video yayımcılığında neredeyse rakipsiz. Üstelik 10 yıllık geçmişinin ilk kuruluş yıllarını saymazsak her zaman Google'ın en önemli gelir musluklarından birisi olarak işlev gördü.
Youtube'un dijital video pazarında uyguladığı gelir modellemesi,
win-win
olarak özetlendirilebilir. Yani içerik sağlayıcılarla parayı paylaşmak. Elde edilen toplam gelirin %55'i sağlayıcıya giderken kalanı da Google'ın kasasına ekleniyor. Bu sayede de her iki taraf da kazançlı çıkıyor.
İşte yıllardan beri kendi ağı üzerinden milyonlarca kişiye erişen Facebook aldığı yeni karar doğrultusunda bu sonbahar itibarı ile Fox, NBA vb. gibi içerik sağlayıcı firmalarla anlaşarak onlara videolarını yayımlamaları karşılığında elde edilen reklam gelirlerinden pay sağlayacak.
Halihazırda pek çoğu Youtube ile anlaşmalı olan bu firmalara Facebook'un bu potansiyel önerisini cazip hale getirecek şey ise tahmin edeceğimiz gibi '
benim elim kolum, Youtube'dan daha uzun
' diyecek oluşu. Ki Alexa verilerine göre pek de haksız sayılmazlar. (Gerçi aralarında sadece bir basamak fark var ama olsun.)
Buna ek olarak yine Facebook'un sağlayacağı bir diğer avantaj da kullanıcıların Youtube'da olduğu gibi video avına çıkmasına gerek bırakmayacak oluşu. Şöyle ki, örneğin ana sayfada bir NBA maçı videosuna tıklayan kişi '
önerilen videolar
' ismini taşıyacak yeni bir bölüme yönlendirilecek ve burada o videoya benzer içeriğe sahip özel videolara erişim sağlayabilecek. İşte bu özel videolara tıklanması da içerik sağlayıcıya gelirden pay olarak dönecek.
Önerilen videolarda gezinti ise Youtube'da olduğu gibi 'ilgili içerik' esasıyla gerçekleşecek.
Yani nasıl ki Youtube'a bir girdiğimiz zaman oradan oraya savruluyor ve ekseriyetle bir süre sonra ilk baktığımız video ile ilgisiz alakasız bir yerde buluyorsak kendimizi Facebook'ta da benzerini yaşayacağız
. Keza tahmin edeceğimiz gibi bu videolara reklam da eklenecek. Ki zaten asıl gelir kapısı da bu olacak. Misal üç tane video izledik ve bunlardan karşımıza sadece bir tane reklam çıktı. Facebook burada gelir dağılımını Youtube'da olduğu gibi %55-45 esasına göre yapacak olsa da, %55'lik kısmın dağıtımında izlenen bu üç videonun içeriği kimlere aitse onlar arasında izlenme süresine göre bölerek dağıtacak. Yani örneğin ilk videoyu 5 dakika izledik ama diğerlerine iki saniye bakıp kapattık. Bu durumda aslan payı ilk videonun sahibine gidecek.
Gördüğümüz gibi aslında sistem Youtube'un neredeyse aynısı
. Farkı sadece
olarak düşünebiliriz. Yani bir nev'i halihazırdaki
olarak canlandırabiliriz gözümüzde.
İlk etapta kurumsal bazda birkaç düzine iş ortağı ile yola çıkmayı hedeflediklerini belirten Facebook ilerleyen dönemde ise bireysel kullanıcılara da açılacak. Bununla birlikte gelirden pay almak isteyen tüm içerik sahiplerinin Facebook ile resmi ortaklık anlaşması imzalaması gerekecek. Pilot bazda önümüzde haftalarda uygulanmaya başlanacağı belirtilen projenin ilk platformu iOS olacakken takip eden dönemde Android ve Web platformlarına da uyarlanacak.