|

AK Partili Canbey Avrupa Konseyi'nde Filistin'in sesi oldu: İnsani ateşkes acil sağlanmalı!

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları görüşüldü. AKPM Türk Grubu üyesi ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, dünyanın Gazze'de yaşanan katliamı seyrettiğini belirterek, "Gazze’deki soykırıma hemen dur denilmeli, insani ateşkes acil sağlanmalıdır" dedi.

13:22 - 19/04/2024 Cuma
Güncelleme: 13:27 - 19/04/2024 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu üyesi ve Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu üyesi ve Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey

Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu 2024 yılı ikinci toplantısı gerçekleştirildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu üyesi ve Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, dünyanın gözü önünde yaşanan faciaya bir kez daha dikkat çekti.


AK Parti Balıkesir Milletvekili Canbey, Gazze'deki masum sivillerin İsrail'in haksız ve hukuksuz saldırılarına maruz kaldığını ifade etti.



'Siviller açlığa ve susuzluğa mahkûm edildi'

AKPM Genel Kurul’unda söz isteyen Dr. Mustafa Canbey,
"Ne yazık ki bugün burada modern tarihin en karmaşık ve yıkıcı insanlık felaketlerinden biri olan Gazze katliamını görüşüyoruz. Meclis olarak, masum siviller için empati kurarak bu meseleyi ele almak ve sürdürülebilir bir çözüm geliştirmek çok önemli.

Çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana 33 binden fazla insan öldürüldü ve bu sayı halen artmaya devam ediyor. Avrupa Konseyi üye devletlerinin temsilcileri olarak, Orta Doğu'nun ve dünyanın en yıkıcı felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.

Gazze'deki masum siviller İsrail'in haksız ve hukuksuz saldırılarına maruz kalmakta. Dahası, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka nedeniyle masum siviller yıkıntılara, açlığa ve susuzluğa mahkûm edildi.

Hayatını kaybedenlerin çoğu, gıda ve temel insani ihtiyaç sıkıntısı çeken kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu durum küresel barışı da tehdit etmekte" d
edi.

'Meclis İsrail'den UAD'nin kararına uymasını istemeli'

Canbey, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyelerini, İsrail üzerinde baskı oluşturacak bir süreç başlatmaya davet ederek,
"İsrail'in orantısız sivil kayıplardan sorumlu olduğu açık olmasına rağmen hiçbir şey yapılmamıştır. UAD, İsrail'in ateşi kesmesi, sivilleri öldürmeyi durdurması ve bölgeye insani yardımın girmesine izin vermesi gerektiğine hükmetmiş olsa da insanlar hala acı çekmektedir. İsrail ve İran arasında yaşanan son silahlı çatışma bir kez daha göstermiştir ki Gazze'de kalıcı bir çözüme ulaşılmadığı sürece Orta Doğu'da barış ve istikrar olmayacak.

Meclis, İsrail'den UAD'nin kararına uymasını ve bu kararı uygulamasını istemelidir. Bu karar kalıcı bir çözüm olmasa da Gazze'deki siviller için önemli bir rahatlama sağlayacak.

Meclisimizin ahlaki pusulasının sağlam olduğuna ve hukukun üstünlüğü ile insan haklarını korumak için çaba sarf edeceğine inanıyorum.

Son olarak, Meclisimizi, kalıcı bir ateşkes sağlanması ve Gazze Şeridi'ne derhal yardım gönderilmesine izin verilmesi için İsrail üzerinde baskı oluşturacak bir süreç başlatmaya davet ediyorum"
ifadelerini kullandı.


#AKPM
#Balıkesir
#Mustafa Canbey
#Gazze
13 gün önce