Yeni Suriye senaryosu!

Yeni Şafak
04:0025/07/2017, Salı
G: 25/07/2017, Salı
Yeni Şafak
Yeni Suriye senaryosu
Yeni Suriye senaryosu

Suriye’de Türkiye’nin girişimleriyle başlatılan ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için diplomatik girişimler hız kazandı. Amerika ve Rusya yeni Suriye taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ocak 2018’den itibaren geçerli olması beklenen taslağa göre ülke federal sistemle yönetilecek. Esed ve Baas rejimi yönetimde olmayacak.

İç savaşın 7. yılına girdiği Suriye’de çatışmaların bitmesi amacı ile başlatılan diplomatik girişimler sürüyor. Daha önce yapılan Cenevre görüşmeleri ve Kahire, Cidde inisiyatifi gibi barış görüşmelerinden sonuç alınamazken Türkiye, İran ve Rusya öncülüğünde Astana’da gerçekleşen toplantılarda çatışmasızlık bölgeleri konusunda varılan mutabakat başta olmak üzere kalıcı barışı sağlama adına önemli adımlar atıldı.

RUSYA VE ABD UZLAŞTI

Suriye’nin batı bölgelerinde kurduğu askeri üs ve iç bölgelere yerleştirdiği askeri varlığı ile savaşın önemli iki aktöründen Rusya ile ABD arasında Suriye ile ilgili bazı konularda uzlaşma sağlandı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın da dahil olduğu mutabakat taslağında 1 Ocak 2018 tarihine kadar tüm bölgelerde ateşkesin sağlanması, yeni anayasa, seçimlerin yapılması ve savaş sebebi ile yurt dışına göç eden Suriyelilerin ülkelerine dönmesi öncelikli maddeler arasında.

FEDERAL BÖLGE YÖNETİMİ

Rus ve ABD heyetleri arasında varılan mutabakata göre Suriye federal yönetim esasına göre bölünecek ancak merkezi yönetim Şam’da olacak ve temel politikalar Şam’da belirlenecek. Ülke 1 cumhurbaşkanı ve 2 yardımcısı tarafından idare edilecek. (İlk dönem için en güçlü aday olarak Riyad Hicap’ın adı geçerken yardımcılığına getirilecek Nusayri ismin ise Hasan Halluf olacağı bildiriliyor.) Suriye’de halen 14 olan il sayısı 18’e çıkarılacak. Cumhurbaşkanının Sünni bir isimden seçileceği yönetim şemasında yardımcılarından biri Nusayri diğeri ise İsmaili, Mürşidi, Dürzi, Hırıstiyan ve Ezidi azınlığı temsil edecek.

ESED VE BAAS YOK

İki süper güç arasında varılan uzlaşma taslağında Esed ve Baas modeline son veriliyor. Savaşa dönemine aktif müdahil olmayan Baas yöneticileri yeni dönemde de görev alabilecek. BM’de son şekli verilmeye çalışılan Yeni Suriye taslağı ile ilgili gelişmeler Esed’in BM’de görevli ismi İbrahim Caferi ile de paylaşılıyor. Yeni anayasa ilanından hemen sonra geçiş dönemi kabinesi kurulacak ve toplumun farklı kesimlerinden isimler bu dönemde görev alacak. 18 üyeli kabinede 3 Nusayri, 3 Kürt, 2 Dürzi ve 1 Hıristiyan bakan olarak görev yapacak. Suriye Muhalif Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu eski başkanı Muaz Hatip’inde isminin geçtiği bakanlar kurulu listesinde Hıristiyan azınlığı temsilen Michel Kilo, Menaf Atlas ve Ali Habip gibi isimlerde yer alıyor. Kürt kontenjanından kabinede yer alacak isimler ise sanayi bakanlığı için Ahmet Hamo ve yerel yönetim bakanlığı görevi verilecek Muhammed Molla Ali olacak.

  • Türkiye ve Rusya kalacak
  • Yeni dönem 2018 yılı Ocak ayından itibaren başlayacak ve 2 yıllık geçiş süreci yaşanacak. Kalıcı istikrarın sağlanıncaya kadar Suriye’de varlığını sürdürecek askeri güçler arasında Türkiye, ABD ve Rusya yer alıyor. Hizbullah başta olmak üzere yabancı lejyon grupları bu süreçte tamamen ülke dışına çıkarılacak.
  • ÖSO ORDUYA ENTEGRE EDİLECEK
  • Ülke genelinde çatışmasızlık sürecinin sağlanması ve siyasi geçiş döneminin başlaması ile birlikte Özgür Suriye Ordusu’nun Suriye Ordusu’na entegrasyonu sağlanacak. Yaklaşık 65-70 bin kişilik ÖSO gücü milli ordu bileşeni olarak görev yapacak. İç savaşla birlikte ordudan ayrılan subayların terfileri yapılarak tüm hakları iade edilecek.
  • ESED CEPHESİ YALANLAMIYOR
  • Yeni Şafak’ın Esed’e yakın kaynaklarla yaptığı görüşmelerde mevcut iddiaların Şam-Başkanlık Sarayı’nda da konuşulduğu bilgisine ulaştı. Yeni Şafak’a bilgi veren kaynaklar, İbrahim Caferi kanalından her gelişmenin Beşşar Esed’e iletildiğini ve Baas yönetiminin gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.
#Suriye
#Ortadoğu
#Rusya
#ABD