Trump yönetiminin İsrail’deki ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma konusunu dillendirmesi bile başta İslam dünyasında olmak üzere bütün dünya siyasetini alevlendirdi. Müslüman dünyasından ABD yönetimine büyük bir öfke yönelmiş durumda.
Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan da ABD yönetiminin bu yönde atacağı bir karara kesinlikle seyirci kalmayacağını, gerekli tüm tedbirleri alma konusunda en ufak bir tereddüdünün bulunmadığını söyledi.
Türkiye aynı zamanda İslâm İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) da dönem başkanı. Erdoğan böyle bir adım atılması halinde 15 gün içerisinde İstanbul’da İİT liderler zirvesini toplayacağını; sürecin İsrail’le diplomatik ilişkilerin koparılması noktasına varabileceğini dile getirdi ve ABD’yi böyle bir adım atmaması konusunda kesin bir dille uyardı.
Bu saatten sora ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyıp taşımayacağı merak konusu elbette ancak bu bahsin bir evveliyatının olduğu da gözden kaçırılmamalı. Üstelik Trump yönetiminden çok daha önceye dayanan bir geçmişi söz konusu bu bahsin.
Söz konusu karar 1950’den itibaren Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu fakat 1967’ye kadar bölünmüş olduğunu, 6 Gün Savaşı olarak da bilinen 1967 Savaşından sonra Kudüs’ün birleşik hale geldiğini, 1996’da İsrail’in Kral Davut’un Kudüs’e girmesinden sonra Yahudilerin Kudüs’teki varlığının 3000. Yılını kutlayacağını belirttikten sonra en geç 31 Mayıs 1999’a kadar ABD’nin İsrail’deki Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını öngörüyordu.
Trump’ın başkanlık kampanyası esnasında bu konuyu gündeme getirmesinin bir evveliyatı var yani. Trump’ın İran’la varılan nükleer mutabakattan çekileceğini açıklaması, sürekli ABD (ve İsrail) aleyhine kararlar alan BM İnsan Hakları Konseyi’nin ödeneğinin kısılması, UNESCO üyeliğinden çekilme vaadi gibi alengirli meseleler İsrail’deki Netanyahu yönetiminin Trump’ı destekleme konusunda iştahlandırdı elbette ama en ciddi motivasyonu Trump’ın başkan olur olmaz büyükelçiliği Kudüs’e taşıma vaadi sağlamıştı. Öyle ki seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz Netanyahu bir açıklama yaparak önce Trump’ı tebrik etmiş ardından da seçim kampanyası esnasında İsrail’i ilgilendiren birtakım vaatlerde bulunduğunu ve bu vaatlerin bir an önce gerçekleşmesini beklediklerini söylemişti.
Gelinen noktada Netanyahu’nun beklentilerinin büyük ölçüde karşılandığı söylenebilir. Kudüs kararı uygulanabilir mi, göreceğiz. Ancak elimizde çok net veriler olmamakla birlikte Pentagon ve Trump yönetimi arasındaki uzlaşmazlık konularından birisini de bu meselenin teşkil ettiği söylentilerini şimdilik not edebiliriz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.