İntihar oyunu

04:0021/09/2017, Perşembe
G: 17/09/2019, Salı
Sema Karabıyık

Yeni nesil çocuklar ebeveynleri tarafından teknoloji hapishanesine hapsedildiklerini fark etmeden büyüyorlar. Kundakta televizyon, cep telefonu ve tablette tanıştırılan, yemek yemeleri oyalanmaları için teknolojik aygıtlara başvurulan çocuklar; cep telefonu ekranına hükmetmeye başladıkları anda dahi muamelesi görmeye başlıyorlar. ‘Bizim çocuk o kadar akıllı ki nasıl öğrendi bilmem ama’ diye çocuğunu övmelere doyamayan ebeveynlere teknolojik aygıtları kullanmanın diğer deyişle tüketmenin zeka göstergesi

Yeni nesil çocuklar ebeveynleri tarafından teknoloji hapishanesine hapsedildiklerini fark etmeden büyüyorlar. Kundakta televizyon, cep telefonu ve tablette tanıştırılan, yemek yemeleri oyalanmaları için teknolojik aygıtlara başvurulan çocuklar; cep telefonu ekranına hükmetmeye başladıkları anda dahi muamelesi görmeye başlıyorlar. ‘Bizim çocuk o kadar akıllı ki nasıl öğrendi bilmem ama’ diye çocuğunu övmelere doyamayan ebeveynlere teknolojik aygıtları kullanmanın diğer deyişle tüketmenin zeka göstergesi olmadığını hatırlatmak isterim. Çocuk ayna gibidir, gördüğünü yansıtır, duyduğunu tekrarlar. Çocuğunuzun televizyon, cep telefonu, tablet ilişkisi sizin teknolojik aygıtlara yakınlığınızla doğrudan alakalıdır.


İnternetin hayatımızı işgal etmediği, bilgisayarın tek tük çocukları ödüllendirmek amacıyla evlere giriş yaptığı zamanlarda, uzmanların uyarıları dikkate alındığında, çocuğu bilgisayarın olumsuz etkilerinden korumak mümkündü. Ne diyordu o zaman uzmanlar, çocuğunuz sizin gözetiminde kullansın bilgisayarı, sağlığını korumak bağımlı olmasını engellemek adına süre kısıtlamasına gidin. Çocuk oyun oynayacaksa dahi CD, DVD almak gerektiğinden, ebeveyn çocuğunun oynadığı bilgisayar oyunlarından haberdardı. İnternet sonrası özellikle ödevlerin internet marifetiyle yapılmaya başlanmasından sonra, ebeveyn, bilgisayar internet ikilisi üzerindeki kontrolünü kaybetti. Ödev yapıyorum, araştırıyorum, ders çalışıyorum bahanesiyle bilgisayar önünden kalkmayan çocuklar, internet üzerinden her türlü siteye, filme, oyuna ulaşmalarından dolayı sahipsiz, kontrolsüz ve denetimsiz kaldılar ekran başında. Odasında tek kişilik dünyasında bağımsızlığını ilan edenler değil; ortak kullanım alanında bilgisayarla haşır neşir olanlar dahi sanal dünyada izini kaybetmeyi öğrendi zamanla.

Hakan Ekinci’nin şüpheli ölümünden sonra, bir deniz yaratığının adı ile anılan oyun olarak tanımlanan, ismi gizlenen ama meraklısının tek tuşla ismine ulaştığı bir oyun dahil oldu gündemimize. İntihar oyunu olarak geçse de adı bilinen bilgisayar oyunlarından çok farklı. Oyunla arkadaş çevresi ve sosyal medya vasıtasıyla tanışılıyor. Bu oyunu oynayan kişi arkadaşının mail adresini verdiğinde mail adresine bir link gönderiliyor. Bu linke tıklanması halinde 50 görevi içeren oyun başlıyor. 50. görevin intihar olduğu bilinmesine rağmen, merak, meydan okuma, kendini ispat etme, bana bir şey olmaz düşüncesi oyuna dahil olma sürecini başlatıyor. İddiaya göre mail adresine gönderilen linkin tıklanması ile bilgisayara virüs bulaşıyor, kişinin özel bilgilerine ulaşılıyor ve şantaj dönemi başlıyor. Dediğimi yapmazsan seni ifşa ederiz ya da sevdiklerin ölür gibi. Genelde ergenlik dönemini yaşayan parçalanmış aile çocukları hedefleniyor. Almanya’da intihar eden Furkan 14 yaşında idi, 24 yaşındaki Evrim ise 18 yaş altı ergenlik dönemi çocuklar sınırlamasının dışına çıkıldığını gösterdi.

Bilinçlendirme bilgilendirme amacıyla yazılan her yazı yapılan her program oyunun yaygınlaşmasına sebep olduğundan ismini vermekte tereddüt ediyorum. Rusya kökenli oyunun 21 yaşındaki yazarı P.B çıkarıldığı mahkemede tutuklandı ama The Following dizisine benzer şekilde müritleri tarafından devam ettiriliyor, çakmaları piyasaya sürülmüş durumda. Ne kadar hastalıklı bir zihnin ürünü olduğu, mahkemede, toplumda temizlik yaptığını iddia etmesinden, onları birer biyolojik atık olarak gördüğünü ifade etmesinden anlaşılıyor. Dünyada 130’un üzerinde çocuğun bu oyun yüzünden intihar ettiği resmi kayıtlara geçti ki gerçek rakamın çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Bir de intihara teşebbüs edenler ve kurtarılanlar var.

Oyunun içeriği 50 günde 50 görev; özü ise şiddeti yaşa ve yaşat. Depresif müzik dinle, gece yarısı uyanıp korku filmi izle, kendine yakınlarına fiziksel zarar ver, çatıya çıkıp uzunca bir süre aşağıya bak gibi talimatları yerine getirmek ve bunu fotoğraflamak gerekiyor bir sonraki aşamaya geçmek için. Merak ve meydan okumayla başlayan oyun; otoriteye boyun eğme ile devam ederken, acıya alıştırıp ölümü sıradanlaştırıyor, hipnotize edilen çocukların intiharıyla nihayetleniyor. Gerçeklik algısı yitirildiğinde intihar gerçekleşiyor. Ruhumu kaybettim, sonra bir sürü ruh içimde yaşamaya başladı oyunun kişiyi ne hale getirdiğinin en etkili ifade biçimi ki oyunu oynayan gençlerden birine ait ifade.

#İntihar
#Oyun
#Bilgisayar