Mayıs 2013’ten itibaren somutlaşarak karşımıza çıkan bütün kirli senaryoların kesiştiği temel bir nokta var.
Ak Parti hükümetlerinin dış politika yaklaşımı ile bunu ters yüz edip eski haline getirmeye çalışan uluslararası konsorsiyum ve bunun içerideki müttefikleri arasında süregiden bir çarpışma hali.
İki tez çarpışıyor.
Meseleyi soyut bir fikir jimnastiği üzerinden yürüttüğümü düşünenler varsa eğer, onlara, karşımıza çıkan bütün krizleri böyle bir bakışla değerlendirmeleri halinde neyin ne olduğunu kolayca anlayabileceklerini söyleyebilirim.
15 yıllık dış politika anlayışının nefes borusuna çaput tıkama hesaplarının nedeni bu.
Bu çarpışmada alınan pozisyonlara baktığınız zaman, nerede bir dış politika konusu karşımıza çıksa kimin ne dediğine bakarak nerede durduğunu kolayca anlayabiliyorsunuz.
Mesela, CHP ve genel başkan Kılıçdaroğlu’nu bir de bu gözle izlemek faydalı olabilir.
Kılıçdaroğlu’na oynaması gereken rol güzelce bir ezberletilmiş.
300 milyonluk Arap coğrafyası, 1,5 milyarlık İslam coğrafyasını ilgilendiren bütün gelişmelerde CHP refleksini gözünüzün önüne getirirseniz, meselenin anlaşılması kolaylaşır.
2015 Haziran seçimleri sonrası CHP’nin koalisyon için ortaya koyduğu iki şarttan birincisinin mevcut dış politikadan vazgeçilmesi olduğunu hatırlatmak da sözün burasında faydalı olabilir.
En son Arakan Müslümanlarının çığlığına kulak verildiğinde CHP’nin aldığı tutuma da bir göz atalım isterseniz.
CHP Meclis Grup Başkanvekili Engin Altay’ın şu sözlerine:
Bingo…
Büyük zulümler gören yüzbinlerce insana yardım eli uzattığı, artık iyice körelmiş haldeki dünya vicdanına ayna tuttuğu için kocaman bir alkış bekleyen Türkiye duruşuna CHP’nin nereden baktığını görebiliyor muyuz?
Şimdi bunu alın, yukarıdan beri anlatmaya çalıştığımız hikayeye vurun, elimizde ne kaldığını daha iyi fark edeceksiniz.
Şimdi biraz da madalyonun öbür yüzüne bakalım.
Fincancı katırlarının saldırıları karşısında Ak Parti ve Erdoğan’ın buna ne ölçüde karşı koyabildiğine, koyduğu iddianın neresinde olduğuna.
Arakan örneği bize şunu söylüyor:
Sert mukabelelere rağmen Türkiye’nin yumuşak gücü, dünyanın dört bir yanında dal budak salmış durumda.
Balkan Savaşları’nda para toplayan, öncesinde Hicaz Demiryolu inşaatında Osmanlı’ya destek veren Arakan Müslümanları, kıyamet kopmazsa eğer yüz yıl sonra bugün kendilerine yapılan iyilikleri hayırla yâd edecekler.
Hamaset yaptığımı düşünenleriniz varsa, bir rakam verelim.
Türkiye, uluslararası yardım faaliyetlerinde, nüfusuna vurduğunuzda dünyada başka milletlere yardım eli uzatan ülkeler arasında birinci sırada.
TİKA, Kızılay, AFAD gibi devlet kurumlarının, İHH, Deniz Feneri gibi sivil yardım kuruluşlarının bir gözünün hep dışarıda olması, Türkiye’nin yumuşak gücünün güçlü bir yansıması.
Yok hala eğer, bunların karşılığı olmayan duygusal yaklaşımlar olduğunu düşünenler varsa eğer, onları, bu yumuşak gücün, ihracatın son 15 yılda bire beş, toplam ekonominin bire üç büyümesine, THY’nın uçuş güzergahlarında rekorlar üstüne rekorlar kırmasına verdiği katkı üzerinde düşünmeye davet ediyorum.
Buna mukabil, ‘hard power/sert güç’ diye nitelendirebileceğimiz alanda Türkiye’nin aynı kabiliyeti aynı oranda gösteremediğini görüyoruz.
Zaten Türkiye’nın açılımlarını ters yüz etme çabası içinde olanlar, buralardaki zafiyet noktalarını hedef alarak vuruşlar yaptı.
Mısır darbesi, Suriye ve Irak’ta olup bitenler, en son Körfez’de Arap sokağında bir karşılığı olmayan Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerin sert güç sahiplerinin zorlamalarıyla ama suni bir şekilde Türkiye’nin misyonunu üstlenmeye çalıştıklarını gördük, görüyoruz.
Bu süreçte kimi devlet kadrolarındaki yerleşik kapanmacı anlayışın eldeki imkanları Ak Parti ve Erdoğan’ın vizyonunu frenlemek için kullandığını da not etmeden geçmeyelim.
Sorunun önemli bir ayağını da bu oluşturuyor zaten.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.