Savunma âleminden son haberler

04:0014/09/2017, Perşembe
G: 17/09/2019, Salı
Mehmet Acet

LONDRASavunma sanayii fuarları tüm dünyada son yıllarda büyük ilgi görüyor.Sektörün kalbi bu aralar Londra’da atıyor.Alanında en büyüklerden biri olma özelliği taşıyan DSEİ (Defense and Security Equipment International) fuarı için birkaç gündür İngiltere’nin başkentindeyiz.Türkiye ile savunma alanında işbirliği yapmaya hazırlanan Japon devi Fujitsu’nun davetlisi olarak buraya geldik.Üç gazeteci, Star’dan Mustafa Kartoğlu, Habertürk’ten Bülent Aydemir ve bendeniz…Salı sabahı Londra’nın çileli trafiğinde

LONDRA

Savunma sanayii fuarları tüm dünyada son yıllarda büyük ilgi görüyor.

Sektörün kalbi bu aralar Londra’da atıyor.


Alanında en büyüklerden biri olma özelliği taşıyan DSEİ (Defense and Security Equipment International) fuarı için birkaç gündür İngiltere’nin başkentindeyiz.

Türkiye ile savunma alanında işbirliği yapmaya hazırlanan Japon devi Fujitsu’nun davetlisi olarak buraya geldik.

Üç gazeteci, Star’dan Mustafa Kartoğlu, Habertürk’ten Bülent Aydemir ve bendeniz…

Salı sabahı Londra’nın çileli trafiğinde bir buçuk saat yol kat ettikten sonra, kendimizi savunma ve güvenlik sektörlerinde at koşturan yüzlerce şirketin sofistike ürünlerle boy gösterdiği devasa bir salonda bulduk.

Füzeler, tanklar, uçaksavarlar, hücum helikopterleri, modern toplar, yakın mesafe taramalı atışlar yapan silahların arasında meraklı bakışlarla dolaştık.

YÜKSELEN YILDIZ TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİ

Savunma sanayii alanında Türkiye’nin son yıllarda kat ettiği mesafe malumunuz.

Seçim dönemlerinde Ak Parti’nin icraatları ve vaatleri mevzu bahis olduğunda yerli üretimde kaydedilen gelişmelerin toplumda heyecanla karşılandığını gözlemlemiştik.

Şimdi bir haber daha verelim.

Bu dikkat çekici ilerleme, Londra’da stant açan dünya devleri tarafından da fark edilmiş durumda.

DSEİ organizasyonunu yapanların çıkardığı, fuara gelen herkesin eline tutuşturulan dergide, Türkiye bağlamında yapılan değerlendirmelere bir göz atmak bu konuda iyi bir fikir verebilir.

Orada şöyle deniyor:

“Türkiye, bu yıl DSEİ’de en büyük standını açtı. Bu gelişmeyi elbette Türk savunma sanayiinde kaydedilen ilerlemelerden bağımsız düşünemeyiz. Türkiye’nin bu alanda yıllık cirosu 6 milyar dolara, 2016 yılında yaptığı ihracat ise 1,68 milyar dolara ulaştı. 2016 yılında 500 şirket 3 bin askeri ürünle Türk savunma sanayii portföyüne katkıda bulundu.”
TAİ, Aselsan, Roketsan, Havelsan gibi artık alanında
‘devler’
statüsüne erişen şirketlerin ürettiği ürünlerin arasında dolaşırken fuar için Londra’ya gelen Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay’la karşılaştık.
“Savunma sanayii alanında iyi bir noktadayız”
diye söze giren Alpay, bir de müjde verdi:
“Dünya’nın en büyük savunma şirketleri arasında ilk 100’de artık 3 Türk firması da var. Aselsan, Roketsan ve Tai.”
ALTAY TANKI ATAK
HELİKOPTERİ DÜNYANIN
EN İYİLERİNDEN

Fuar alanından dönüşte, Londra’nın yoğun trafiğini, yukarıda saydığım şirketlerden birinde 11 yıl genel müdürlük yapan, reklam olmasın diye isminin yazılmasını istemeyen bir savunma ve güvenlik uzmanıyla sohbet ederek değerlendirdik.

“Kendi tankımızı, kendi helikopterimizi yapıyoruz da, bu ürünlerin dünya ölçeğinde karşılığı nedir”, diye sorduk.

El cevap:

“Atak, alanında dünyanın en iyi taarruz helikopterlerinden biri, Altay da en iyi tanklar arasında.”

Bu işler, yani savunma ve güvenlik alanında kendi başınıza yapacağınız üretimler, bugünden yarına kısa sürede bitirilebilecek türden işler değil.

Ortaya bir iddia koyduktan sonra bir on yıl, belki daha fazla sabırla beklemek ve yapılan işleri sıkı bir şekilde takip etmek gerekiyor.

Geride kalan 10 yıl bu anlamda iyi değerlendirilmiş görünüyor.

İsmini vermek istemeyen savunma ve güvenlik uzmanına göre, tekil ürünler ortaya çıktıktan sonra gelen talepler ve seri üretim ile bu alanda iş tutan Türk şirketleri büyük bir sıçrama yapacaklar ve hem ciroda hem de ihracatta çok daha ciddi rakamlara ulaşılacak.

JAPON DEVİ TÜRKİYE
PAZARINA GİRMEK İSTİYOR

Buraya Japonların teknoloji devi Fujitsu’nun davetiyle geldiğimizden söz etmiştim.

Yılda 40 milyar dolarlık bir pazara ulaşan bu şirket, savunma alanında Türkiye ile işbirliği yapmak için kolları sıvamış durumda.

Fujitsu, bu işlere Ankara başta olmak üzere pek çok dünya başkentinde ABD’ye karşı artan güvensizlik duygusunu keşfederek başlamış.

Şirketin savunma işlerine bakan bölümünün tepe yöneticisi Tim Gibson’la konuşurken bunu bize açık açık söyledi.

“Biz farklı bakıyoruz”
dedi.

Farklı dediği şu:

Tam da Türkiye’nin arzu ettiği gibi ellerindeki mevcut teknolojik imkanları paylaşmaktan kaçınmadan bunu yapmak istiyorlar.

Tim Gibson’a,
“Geliştirdiğiniz yüksek teknolojiyi bir başka ülke ile paylaşmak sizin için bir sakınca oluşturmuyor mu?”
diye bir soru sordum.

Mantıklı bir cevap verdi.

“Yılda ar-ge için 2 milyar dolar para harcıyoruz. Yeni ürünleri başka pazarlarda değerlendirmediğiniz sürece elde ettiğiniz yeniliklerin bir karşılığı olmuyor” dedi.
Ruslarla yürütülen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün
“Kaporasını ödedik”
dediği S-400 meselesinde Türkiye’nin nasıl bir yaklaşım sergilediği biliniyor.

Uygun maliyet ve özellikle teknoloji transferi.

PKK’ya tonla silah verirken Türkiye’nin parasıyla almak istediği silahlar söz konusu olduğunda dirsek gösteren ABD yönetiminden bu türden işler için de
“Endişeliyiz”
açıklaması gelir mi?

Gelirse sürpriz olmaz.

#Türkiye
#Savunma Sanayi
#Atak