Zahir Ayabak ile 15 Temmuz kalkışmasının yıl dönümünde yaptığımız yayında tanıştım.
Kendisi bir şehit babası.
17 yaşındaki oğlu Mahir Ayabak, o akşam garsonluk yaptığı pastaneden çıkarak halkın toplandığı Atatürk Havalimanı’na gitti.
Benim gözlerim dolduğu halde, o, metanetinden milim taviz vermedi.
O akşam yayına aldığımız şehit yakınları ve gazilerin hemen hepsine şu soruyu da yönelttim:
Aldığım cevaplar, o akşam dışarı çıkanlarla yüz yüze yapılan görüşmelerle hazırlanan 15 Temmuz raporunda geçen cümlelerle hemen hemen aynı idi.
Bunlar benim dinlediklerimdi.
Bir de Ak Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı’nın hazırladığı araştırma raporunda aynı bağlamda yapılan tespitleri paylaşalım.
Hangi duygularla meydanlara indiniz sorusuna alınan cevaplar üzerine şöyle bir neticeye ulaşılmış:
Peki, bu sonuçlar bize ne söylüyor?
-O akşam tankların önüne korkusuzca geçen şehit ve gazilerimizin yüksek bir bilinç ile hareket ettiklerini;
-Memleketin karşı karşıya olduğu risklerden haberdar olduklarını, Mısır’daki darbeyi yapanlar ve destekleyenlerin aynı şeyi Türkiye’de de yapmak istediklerini kavramış olmalarını;
-Darbenin başarılı olması halinde Türkiye’nin Irak ve Suriye gibi sonu belirsiz bir kaosa sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini gördüklerini gösteriyor.
Bu bağlamda, raporda şöyle bir değerlendirme yapılıyor:
Araştırmaya göre, 15 Temmuz gecesi gazi olanların yüzde 56,7’si, vatan için gazilik mertebesine ulaştıkları için huzur içinde olduklarını beyan ediyor.
Yüzde 21’i şehit olamadığı için üzüntü içinde olduğunu, yüzde 24,1’i ise, olayların kendileri üzerindeki psikolojik etkilerinin devam ettiğini ve desteğe ihtiyaçları olduğunu söylemiş.
Şehitlerin içinde okuması yazması olmayan da var, profesör olan da.
Pazartesi günü şehit ve gazilerin eğitim seviyelerinin Türkiye ortalamasının iki katı olduğunu yazmıştım.
Peki, o gece darbecilere karşı koymak için evlerinden çıkanların ekonomik durumu nasıldı?
Çoğunluk tahmin edebileceğiniz gibi mal, mülk sahibi olmayan, bu nedenle de dünyalık kaygısı taşımayan ama böyle zor zamanlarda genelde olduğu gibi yükün büyüğünü üstlenmiş kesimlerden oluşuyor.
Araştırmaya göre, 3000 liranın üzerinde aylık gelir sahibi olanların oranı şehitlerde yüzde 21,6, gazilerde ise yüzde 14,3.
Onlar için, mesela Erol Olçak ve en genç şehitlerimizden Tayyip Olçak için kurabileceğimiz cümle ancak şöyle olabilir:
Bu vesileyle şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.
Gazilerimize huzurlu, sağlık içinde geçecek bir ömür diliyorum.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.