Ben başından beri bunun bir blöf olduğunu düşünüyorum. Gerekçesi de, Barzani bölgede çok sıkıştı ve buradan bir çıkış yolu olarak referandum kozunu ortaya attı. Anlatayım.
İran, Bağdat yönetimi, onların el atlından desteklediği, KYB (Talabani hareketi), Goran hareketi ve PKK/PYD’nin uzun süreden beri Barzani’yi sıkıştırdığını herkes biliyor. ABD de buna son dönemde dahil oldu. IŞİD bahanesiyle PYD ve Bağdat yönetimiyle ile iş tutup, Barzani’yi zora soktu. Sıkıştığı bu ortamdan ne yaptıysa kurtulamadı Barzani.
Tek dostu ve en büyük destekçisi Türkiye de darbe ile uğraşınca yalnız kaldığını düşündü.
Sonunda ‘bağımsız Kürdistan’ hayalini yeniden alevlendirdi. Bu alev tüm dikkatleri üzerine çekti ve Barzani’nin iktidarı yerine, bu kez referandum konuşulmaya başlandı.
İsrail hariç, bu referanduma, dolayısı ile Barzani’nin başında olduğu bağımsız Kürdistan hayaline destek veren kimse de çıkmadı. Desteği bırakın, referandum tarihi yaklaştıkça tepkiler arttı, şiddetlendi.
Hiçbir komşusunun ve büyük devletin destek vermediği bir bağımsız Kürdistan referandumu reel politik olarak gerçekçi değildir. Karşılığı yoktur, yaşama şansı da bulunmaz. Bu nedenle referandum bir blöftü aslında. Sonunda referandumdan vazgeçecek ama karşılığında onu sıkıştıran çevrelerden de bir şeyler koparacaktı.
Bu blöfle üç şey koparmak istiyor Barzani.
1. Bağdat hükümetiyle yaşadıkları petrol gelirinin paylaşılması sorununun giderilmesi ve bütçelerine uygulanan bloğun kaldırılması.
2. Peşmerge’nin kesilen bütçesinin geri verilmesi ve Irak ordusu içinde gösterilmesi.
3. Tartışmalı 140. Madde’nin netleştirilerek, Kerkük ve çevresindeki yerleşimlerin statüsünün netleştirilmesi.
Bunların tümünü ya da bir tanesini koparırsa referandumu erteleyebilir. Bence kendi açısından akıllıca bir hamle.
Barzani’nin hamisi ve koruyucu konumundaki Türkiye ise dozajı ayalarmış tepkilerle, blöfü gördü, Barzani’nin rahatlaması için kurguladığı planın işlemesine göz yumdu. Ayrıca referandumu iptal ettirmek isteyen, İran, Irak ve ABD de Türkiye’ye gelerek destek istediler. Bu aslında Türkiye’nin elini de bir anlamda bölge dengesinde güçlendirdi.
Barzani bu nedenle ciddi anlamda kendini sıkıştıracak bir yola saptı. Zira bağımsız Kürdistan ve ateş ile barutun yan yana yaşadığı Kerkük meselesinde kendisini çok kötü bağladı.
İşte buna siyasette çıkışı kaçırma riski denir. Girdiğin yolda, nerede çıkacağını çok iyi planlayamazsan, çıkış yapacağın yeri öngöremezsen, yolunu kaybedersin.
Bu binadaki toplantının amacı şuydu: Referandumu tüm partilerin ortak olarak aldığı bir kararla iptal etmek... Parlamento toplanacak, oy birliği ile karar alınacak ve Barzani tek başına referandumu iptal etmenin günahını yüklenmeyecekti. Karar çıkarsa birkaç gün içinde parlamento bu kararı dünyaya duyuracak.
Son bir soru sorayım: İsrail bağımsız Kürdistan’a destek verdiğini açık ederek, neden tüm Arap ve Müslüman ülkelerin şimşeklerini üzerine çekti ki? Genelde saman altından su yürüterek yapardı bu işleri.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.