Kudüs duyarlılığımız tartışılmaz. Dün, bugün Kudüs konusunda eminim duyarlılığımızı arttıracak, duygularımızı kabartacak ve öfkemizi bileyecek çok yazı okumuşsunuzdur.
Ancak Kudüs’ü tartışma şeklimiz, gündeme getirme biçimimiz, soruna bakış açımız acaba farklı olabilir mi? Herkesin yoğun duygusallıkla konuştuğu bir ortamda, başka bir bakış açısıyla konuyu tartışmayı deneyeceğim.
Başka bir açıdan Kudüs sorununu gündeme getirme fikri, Belkıs İbrahimhakkıoğlu önderliğinde, fedakar bir kadın gurubu tarafından geçen yıl kurulan Kudüs Platformu istişare toplantısında aklıma gelmişti.
Kudüs sorununu gündemde tutan, bunun için uğraşanlar neredeyse bir avuç müslüman. Bunlar da ‘radikal, aşırı dinci’ diyerek dışlanmaya çalışılıyor. Müslümanların Kudüs diskuru da konuyu radikalleştirmeye, uçlara taşımaya müsait.
Evet üç din açısından da Kudüs kutsal bir mekandır, yani dini bir mekandır aslında. Öte yandan hiç unutmayalım ki, aynı zamanda Kudüs yaşayan tarihi bir hazinedir. Eski Yahudi devletinden, Kutsal Roma’ya, İslam devletinden Osmanlı'ya kadar, birçok medeniyetin çok kıymetli tarihi eserleri de bu şehirdedir.
İsrail bu tarihi eserlerden birinin, Mescidi Aksa’nın altında başlattığı kazıyı derinleştirdi ve yaygınlaştırdı. Bu, hıristiyanlara ait Kıyamet Kilisesi gibi yapılara da zarar verecek hale geldi.
UNESCO bu konuda son derece duyarlı bir kurum. Geçen yıl, İsrail’in, Mescidi Aksa ve çevresinde egemenlik hakkı iddialarını ve yürüttüğü kazıları kınayan bir karar yayınlamıştı.
Kudüs’ü bu açıdan da tartışmaya açmak, gündeme getirmek gerekir.
Eğer böyle bir araştırma merkezimiz olsaydı, belki arkeolojiden sanata, inançtan mimariye, kültürden filolojiye kadar, birçok alanda bilimsel çalışmalar yapar, Kudüs’ü gündemde tutardık.
Türkiye, ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkent ilan etmesi nedeniyle İstanbul’da bir zirve düzenliyor. Sanırım bu zirve Kudüs’ün geleceği, uluslararası statüsü ve işgalden kurtulması için önemli fırsatlardan biri olacaktır.
ABD Başkanı’nın açıklamasından sonra dünyanın birçok yerinde gösteriler, tepkiler ve olaylar olacaktır. Herkes en yoğun tepkilerini, en duygusal şekilde verecektir eminim. Buna da ihtiyaç var.
Ev sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan olacağından, konuyu bu açılardan da gündeme getirebilir diye düşünüyorum.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.