Yazarlığa başlarken hedefim, gündemin seline kapılmadan, kendi gündemimde yazılar yazmaktı. Hele polemik, kavga, günlük tartışma, günlük olaylara hiç girmeyecektim. Çünkü biliyorum, o girdabın içine bir girdin mi, kendini kaptırıyorsun ve başlıyorsun orada dönmeye. İşte o zaman körlük başlıyor, tıkanıklık başlıyor, kısırlık başlıyor ve zihin düzleşmesi oluyor.
Birçok mesleğin kendine göre girdabı vardır. En çok da siyasette girdaplar oluşur. Ankara’da görev yaptığım yıllarda, en büyük mücadelem, bu girdaplara kendimi kaptırmamak üzerineydi. Her hafta düzenli olarak İstanbul’a gelir, toplu taşıma araçlarına biner, siyaset ve medya dışındaki arkadaşlarımla buluşurdum.
Onlarla hayatın içinden, sanattan, doğadan yani sıradan konulardan konuşur, zihnimi açardım. Bu benim fikrimin donmasına engel olurdu. Düzenli olarak doğaya kaçar, tek başıma dağlarda dolaşır, muhasebe yapar, geldiğim yerden, gittiğim yere bakardım. Tüm bunların çok faydasını gördüm.
Şimdi Ankara’daki arkadaşlarıma bakıyorum, bir kısmı girdaba kapılmamak için mücadele ederken, bir kısmı girdaba kapıldığını görmüyor bile. Yazarlarımızın durumu da aynı.
Böyleyseniz, hayatınız tek tekdüzelik tehlikesiyle karşı karşıyadır. Eğer her gün aynı yere bakıyorsanız, kafanız sabitse, boyun düzleşmesi diye tehlikeli bir hastalığa kapılırsınız der fizyoterapistler.
Eğer bir girdaba girdiğinizi düşünüyorsanız, buradan kurtulmak için bazı önerilerim var.
Çoğumuzun aşırı politize olmuş yaşamları var. Siyaseti fazla takip etmekten oluyor. Bu yüzden hayatımızın tamamında bir çeşitlilik yaratmalıyız.
‘Her gün et yemeyin, sebze de yiyin’ diyen diyetisyenler gibi, her gün aynı şeyleri okumayın, başka şeyler de okuyun. Mesela mizah dergileri. Her çeşidinden okumalısınız. Gezi, teknoloji, tarih, edebiyat yayınları okumayı alışkanlık edinin.
Fikrinizle taban tabana zıt gazeteleri ve köşe yazarlarını da okuyun. Bazıları dayanılmaz olabilir, yine de onları okuyun, anlamaya çalışın.
Haftalık uğraşlarınızı gözden geçirin. Hayatınızda ne kadar müzik, sanat, sinema, tiyatro, doğa, spor, bilim var, onun listesini çıkartın. Listede bunların eksik olduğunu gördüyseniz, hayatınız ağaçsız ve bitkisiz bir toprağa benziyor demektir. O toprak, verimli bir toprak değildir.
Bu kadar önemli gündemler varken, bu kadar ciddi olaylar olurken, bu yazdıklarımı yapmak size tuhaf mı geldi? Gelmesin. Bilakis bu kadar yoğun bilgi, olay, sıcak gelişmelerin olduğu dönemlerde asıl sorunlar kendini gösterir. Bunlara kendimizi kaptırdığımız için tekdüzelik ve zihin düzleşmesi oluyor hayatımızda.
Bir de tam böyle zamanlarda stresinizi yönetirseniz, hayatınızın akışını zenginleştirirseniz, at gözlüğünden kurtulursanız, işte o zaman her şeyi daha iyi anlar ve analiz edersiniz.
Bence iyi öneriler. Kitap mı yazsam acaba bu konuda?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.