Geçen hafta ‘gençlere farklı öğütler’ (18 Ağustos 2017) yazımdan dolayı çok mesaj aldım. Gençler durumdan memnun. Ancak anne babalar daha çok mutlu. Çocuklarını dürte dürte yazıyı okutanlar da olmuş!
Bir grup genç şunu söyledi. ‘Evet bizim öğütlere ihtiyacımız var. Hatalarımız oluyor. Doğru. Peki büyüklere söyleyecek bir sözünüz yok mu?’
Bence gençler haklı. Genç babası olarak kendi hatalarımı göz önüne getirdim. Sonra şu tavsiyeler ortaya çıktı:
…/…
-Çocuğunuza ‘Süphaneke’yi ezberletmeden önce, Peygamber Efendimiz’in “Emin” sıfatını öğretin. Nasıl ‘emin’ olunacağını yaşantınızla gösterin.
-Bu kuşaktaki çocukların motivasyon şekli bizim kuşaktakilere benzemez. Ters motivasyon, çocukta ters tepiyor. Yani, ‘bardağın yarısı boş evladım, kör müsün?’ demeyin. ‘Bardağın yarısı dolu evladım, maşallah’ deyin.
-Çocuğunuzun her dediğine ‘evet’ demeyin, ‘hayır’ da demeyin. Neden ‘evet’ ve ‘hayır’ dediğinizi iyi düşünün, çocuğunuza da iyi anlatın.
-‘18 yaşından sonra bana karışamazsın’ diyen çocuğunuz varsa, ona şunu deyin: ‘Evlat bir Hollywood film repliği burada işe yaramaz. Ölünceye kadar senin babanım/annenim ve her yanlış yaptığında sana karışırım. Şimdi go home!’
-Yoğun sosyal medya kullanımı çocuğunuzu cahil bırakır. Yasaklamanız da merakı arttırır. Sosyal medyanın nasıl sağlıklı kullanılacağını önce kendiniz öğrenin, sonra çocuğunuza öğretin.
-Çocuğunuz kitap okumuyorsa, bilgili değilse panik yapmayın. Çocuğunuza kitap okumayı sevdirmenin yolunu bulun. Sakın, “ben her hafta bir kitap okuyordum, sen kime benzedin?” diye kafasına kitap fırlatmayın.
-Çocuğunuz ne kadar soru sorarsa sorsun, ne kadar merak edersen etsin, sakın bundan usanmayın. Daha fazlası için teşvik edin. Soru soran, merak eden çocuk hayatta başarılı olur.
-Aşırı olan her şey çocuğunuza zarar verir. Din, ideoloji, özgürlük, milliyetçilik böyledir… Bize mutedil olmak yakışır.
-‘Ben eskiden şöyle yaşardım, böyle yapardım’ diye sürekli kendinizden örnekler verip durmayın. Çocuk içinden, ‘öff yine başladı’ diyordur bilin.
-Çocuğunuzun çok başarılı, çok yetenekli olmasını, iyi yerlere gelmesini istiyorsunuz eminim. Ancak çocuğun da bir kapasitesi olduğunu, bunu aşmasının da mümkün olmadığını unutmayın.
-Kırk yaşından sonra muhakkak bir çocuk yapın. Diğer çocuklarınız büyüyüp evden gittiğinde, hayatınızda verdiğiniz en doğru kararın bu olduğunu anlayacaksınız.
Bunların hepsini sen yapıyor musun diye soranlar var biliyorum. Hayır. Uğraşıyorum. Gidiş yolunda puan verirdi eskiden lise hocalarımız.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.