Dünyanın işleri ikiye ayrılır: Yalan dünyanın yanlış işleri ile yalan dünyanın doğru işleri. Kitap almak, okumak ve bir kütüphane oluşturmak; yalan dünyanın doğru işleri bölümüne giriyor.
Sadece yazmak değil, okumak da yetenek istiyor. Sistemli olmak ve doğru kaynaklara yönelmek gerekiyor. Yanlış yol, doğru insanlarla bile yürünmez.
Genç kardeşlerimiz için söyleyelim: Mesela şiir, bir yere kadar duyguyla gidebiliyor. Fakat yazı, tamamen kültür işidir. Başlangıçtan itibaren masaya oturmanız kaçınılmazdır. Masanın bir diğer anlamı da oda ve kütüphanedir. Böylece bütünlük sağlanmış olur.
Önemli olan okumak mı, korumak mı? Korumak diyenlerdenim. Kitabınızı iyi korursanız, on sene sonra da okuyabilirsiniz onu.
Kütüphane oluştururken genellikle isimlere ve dönemlere gittim. Şimdi onlara bakıyorum. Üzerimde emeği ve hakkı olan bir dünya insan. Kimi ben doğmadan çok önce vefat etmiş. Fakat sözleri kesilmemiş, anlatmaya devam ediyorlar.
Tam ümidi kesmişken bulduğum üç kitap: Nahid Sırrı Örik, Üç Şehir, Kanaat Kitabevi, 1955. Başaran, Ahlat Ağacı, Yücel Yayınevi, 1953. Kemal Emin, Demirciler Grevi, Sinan Matbaası, 1932.
Kitaplar, insanı öğretir bize. Böylece ‘bir insanı yanlış tanımış olmanın üzüntüsü’nü fazla yaşamayız.
İkincisi: Yüksek sesle kalıcılık iddiasında bulunan, kimseyi beğenmeyen, önüne gelene dokunan isimlerin tamamına yakını yıkılmıştır. Mehmet Akif ve Yahya Kemal burada, onlara saldıranlar nerede? Kim hatırlıyor o isimleri?
Bir sahafa geçmiş kütüphaneden kitap seçerken, orada kendi kütüphanemin akıbetini de görüyorum. İçim rahat. Kural belli: “Neyi seversen sev, ayrılacaksın!”
Ölüm var ama şu an hayattayım.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.