Bağımlılık meselesi

04:0021/10/2017, Cumartesi
G: 18/09/2019, Çarşamba
İbrahim Tenekeci

‘Madde bağımlılığı’ ifadesinden hep zararlı alışkanlıkları anlıyoruz. Yani bedeni ilgilendiren birtakım haplar, sıvılar vs. Bunların önemli bir kısmı insanı kendisinden ediyor. Onca mücadeleye rağmen bağımlı sayısı azalmıyor, tehlikeli bir biçimde artıyor. Çünkü insanların psikolojik dayanıklılığı azaldı.Mehmet Dinç’ten ilhamla:Sağlıklı bir şeye bağlanamayan sağlıksız şeylere bağımlı oluyor.Bir de ‘kalbi bağımlılık’ meselesi var. Beden sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar ruh sağlığına da özen göstermeliyiz.

‘Madde bağımlılığı’ ifadesinden hep zararlı alışkanlıkları anlıyoruz. Yani bedeni ilgilendiren birtakım haplar, sıvılar vs. Bunların önemli bir kısmı insanı kendisinden ediyor. Onca mücadeleye rağmen bağımlı sayısı azalmıyor, tehlikeli bir biçimde artıyor. Çünkü insanların psikolojik dayanıklılığı azaldı.


Mehmet Dinç’ten ilhamla:
Sağlıklı bir şeye bağlanamayan sağlıksız şeylere bağımlı oluyor.

Bir de ‘kalbi bağımlılık’ meselesi var. Beden sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar ruh sağlığına da özen göstermeliyiz. Kalbimizin bağlandığı yerleri ve önceliklerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Ruh, bedenden daha mı değersizdir?

Nasihatin yarısını ve esasını unutup da hiç ölmeyecekmiş gibi yaşayan insanlara dönüşüyoruz.
Uzun vadeli planları devletler yapar. İnsan kendisine daima şunu sormalıdır: “Ya bu gece ölürsem?” Gündüz de olabilir.

Bize göre ‘madde bağımlısı’ olmanın bir diğer anlamı da dünyaya düşkünlüktür. Kalbimizi ona bağlamaktır. Konuşmamız gereken konulardan biri de budur. Bir devlet politikası olarak sürekli tüketim teşvik ediliyor.

Tüketim ve şikâyet toplumu haline geldik.
Hayatlar genellikle ‘almak’ ve ‘biriktirmek’ üzerine kurulu.
Emlâk, lüks otomobil, pahalı kıyafet, dev bütçeli işler vs. Dünyaya ait şeyler, insanda hırsa ve ihtirasa neden olur. Kalbimizi uyuşturur. Tamamen uzak da duramayız gerçi. Ateş gibi düşünürsek, mesafemizi korumaya çalışmalıyız.
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Hitit devrinden kalma tarla tapusu tableti var. O tarla günümüze değin yüzlerce kez el değiştirmiştir. Kimseye kalmamış, kalmayacak. Herkes gitmiş, o kalmış.
Adı üstünde, taşınmaz mal.

Atalarımız, fâni olan dünya hayatı için ‘hayat-ı müstear’ ifadesini kullanmış. Bunu benden küçük bir kardeşimizden öğrendim.

O halde şöyle söylemek icap eder:
Kalıcı değiliz ve sadece aramızda olanları değil, olmayanları da sevindirecek işler yapmalıyız. Bunun yolu da ancak kalpten geçer.

Kalp nedir? Kiraz için gittiğimiz bir bahçede karaca gördük. Arkadaşımız fotoğrafını çekti ve bu güzelliği sosyal medya hesabından paylaştı. Gelen ilk uyarı: “Şimdi bunu bölgedeki avcılar görür ve hemen öldürür. Lütfen siliniz.” Kalp, işte bu hassasiyettir. Kimine ilgisiz gelse de budur.

‘Biriktirmek’ bahsine de biraz eğilmek gerekiyor. Nihayetinde biz de bir şeyler biriktiriyoruz.
Meseleye derinlik kazandıran, tutkunun veya hevesin kültüre dönüşmesidir.
Kimi kıymetleri ve vesikaları gelecek nesillere sağ salim aktarmak için koruma altına almak. Her şeyi devletten bekleyemeyiz.
#Bağımlılık
#İrade