‘Madde bağımlılığı’ ifadesinden hep zararlı alışkanlıkları anlıyoruz. Yani bedeni ilgilendiren birtakım haplar, sıvılar vs. Bunların önemli bir kısmı insanı kendisinden ediyor. Onca mücadeleye rağmen bağımlı sayısı azalmıyor, tehlikeli bir biçimde artıyor. Çünkü insanların psikolojik dayanıklılığı azaldı.
Bir de ‘kalbi bağımlılık’ meselesi var. Beden sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar ruh sağlığına da özen göstermeliyiz. Kalbimizin bağlandığı yerleri ve önceliklerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Ruh, bedenden daha mı değersizdir?
Bize göre ‘madde bağımlısı’ olmanın bir diğer anlamı da dünyaya düşkünlüktür. Kalbimizi ona bağlamaktır. Konuşmamız gereken konulardan biri de budur. Bir devlet politikası olarak sürekli tüketim teşvik ediliyor.
Atalarımız, fâni olan dünya hayatı için ‘hayat-ı müstear’ ifadesini kullanmış. Bunu benden küçük bir kardeşimizden öğrendim.
Kalp nedir? Kiraz için gittiğimiz bir bahçede karaca gördük. Arkadaşımız fotoğrafını çekti ve bu güzelliği sosyal medya hesabından paylaştı. Gelen ilk uyarı: “Şimdi bunu bölgedeki avcılar görür ve hemen öldürür. Lütfen siliniz.” Kalp, işte bu hassasiyettir. Kimine ilgisiz gelse de budur.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.