Turizm verileri ne diyor?

04:0030/06/2017, Cuma
G: 17/09/2019, Salı
Hatice Karahan

Bir bayramı daha geride bırakırken, tatilin bu kez hafta sonuna denk gelmesinden hoşnut olmayanlar da oldu elbet. Doğrusu bu, turizmcilerin de aklının bir köşesinden geçmiş olsa gerek. Bununla birlikte, ilgili birliklerden/yetkililerden gelen mesajlar, kısa bayram tatilinin turizm sektörüne bir canlılık kattığı yönünde… Bu bağlamda, sezonun da güçlü katkısı eşliğinde, sahil yöreleri başta olmak üzere doluluk oranlarında iyileşmeler olduğu anlaşılıyor.Öte yandan dün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından

Bir bayramı daha geride bırakırken, tatilin bu kez hafta sonuna denk gelmesinden hoşnut olmayanlar da oldu elbet. Doğrusu bu, turizmcilerin de aklının bir köşesinden geçmiş olsa gerek. Bununla birlikte, ilgili birliklerden/yetkililerden gelen mesajlar, kısa bayram tatilinin turizm sektörüne bir canlılık kattığı yönünde… Bu bağlamda, sezonun da güçlü katkısı eşliğinde, sahil yöreleri başta olmak üzere doluluk oranlarında iyileşmeler olduğu anlaşılıyor.


Öte yandan dün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan taze veriler ise, Mayıs ayına ilişkin dış turizm tablosunu anlamamıza yardımcı oldu. Hatırlayacak olursanız, Nisan ayında upuzun bir aradan sonra yabancı ziyaretçi sayısında yıllık bazda bir artış kaydedildiğini yazmış ve arka planını özetlemiştim. Güncel veriler, söz konusu toparlanmanın Mayıs ayında da sürdüğünü haber veriyor. Nitekim bu dönemde yabancı turist sayısında %16,3’lük bir büyümeye şahit oluyoruz. Bu ise, kayıplarımızı toplamayı sürdürmemiz açısından olumlu.

Öte taraftan, Mayıs’ta nasıl bir telafi yaşadığımızı anlamak da önem taşıyor. O halde bu amaç doğrultusunda, ülkemizi bu dönemde ziyaret edenleri milliyetlerine göre sınıflandırarak bir analiz yapalım diyorum.

RUS AKINI

Öncelikle Mayıs dönemine ait söz konusu veriler, ziyaretçi sayısında yaşanan çift haneli artışın, çok net BDT grubu ülkelerden kaynaklandığını gösteriyor. Zira bu dönemde BDT ziyaretçilerinin sayısında %134 oranında kaydedilen artış, ilgili toplam gelişimin lokomotifi olmuş durumda.

Bu kapsamda ise, en baba rolü tabii ki Rusya oynuyor. Nitekim 2016 Mayıs ayında sadece 41 bin olan Rus turist sayısı, bu Mayıs ayında 608 küsur bine yükselince, haliyle çok ciddi bir yüzdelik sıçrama karşımıza çıkıyor. Bu aynı zamanda, geçen yıl keskin bir şekilde düşen Rusya kaynaklı ziyaretçi sayısının 2015 verilerinden de güçlü hale geldiğini gösteriyor. Gerek Mayıs, gerekse ilk 5 ay toplamı için bu böyle…

Öte yandan BDT kapsamında, Ukrayna, Kazakistan ve Belarus başta olmak üzere diğer bölge ülkelerinin de, ziyaretçi sayımızın gelişimine olumlu “katkılar” yaptığını söylemek mümkün.

AVRUPA HALA DÜŞÜŞTE

Açıkçası, Mayıs ayında BDT’deki hareketlilik ziyaretçi sayımızın gelişimine yaklaşık 27 yüzde puan katkı yaptı. O derece güçlü bir baz etkisinden bahsediyoruz. Lakin diğer birtakım gruplardaki olumsuz değişimler, söz konusu gelişimimizi %16,3’te noktalamış bulunuyor. Şöyle ki;

*
Avrupa bölgesinden akan ziyaretçilerde toplam %20’ye yakın bir gerileme var. Bu ise, Mayıs turist sayısındaki gelişimimizi 11 yüzde puan aşağı çekmiş durumda. Bu menfi etkinin kabaca yarısı ise Almanya pazarından kaynaklanıyor. Bölgede olumsuz katkı anlamında Almanya’yı, Hollanda ve İngiltere takip ediyor. Avrupa pazarında ne yazık ki birkaç ülke dışında kayıplarımız devam ediyor.
*
Öte yandan bu dönemde Afrika kanadından cüzi bir negatif katkı gözlenirken, Asya sınıflamasında İran ve Irak’ın başını çektiği bir 2,5 puanlık pozitif etki göze çarpıyor.
*
Amerika cephesinde ise özellikle ABD’li ziyaretçilerin iştah kaybının devamıyla birlikte olumsuz bir yansıma var.

Dolayısıyla görülen o ki, Mayıs ayında memnun eden şu çift haneli iyileşme, çok büyük ölçüde Rus pazarındaki coşkudan ileri geliyor. Ki ekleyeyim: Bu veriler çerçevesinde, turist portföyümüzün dilimleri de epeyce değişmiş durumda: Mayıs ayında BDT’li ziyaretçilerin payı pastanın %41’ini alırken, Avrupalıların payının ise %39 civarına gerilediği anlaşılıyor.

O ESKİ RAKAMLAR

Tüm bunlara ek olarak, Nisan verileri açıklandığında da belirttiğim üzere, gelirlerdeki gelişimi de gözlemeye devam edeceğiz ki, son olarak kişi sayısındaki toparlanma üzerine bir detay daha vereyim: Söz konusu istatistiklere göre 2017 Mayıs ayında 2,9 milyon olan yabancı ziyaretçi sayısı, 2015 Mayıs ayında 3,8 milyondu. İlk 5 ay için bakarsak da, bu yıl 8,8 milyon olan ilgili sayının, yine 2 yıl önce 10,8 milyon olduğunu hatırlıyoruz. Demek ki eski rakamlara ulaşabilmek için daha yolumuz var.

O halde özetle; turizmde Rusya cephesinde önemli telafiler yaşarken, Avrupa başta olmak üzere sorunlu pazarlardaki verilerin iyileşmesi için de ilgili dinamiklere odaklanmamız ve çaba harcamamız gerekiyor.

#Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Turizm
#Veriler
#Rusya