Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bir kaç gündür Fırtına obüsleriyle Suriye’nin Afrin bölgesindeki terör örgütü YPG mevzilerini vuruyor. Sınırımızda askeri hareketlilik arttı… Ve Türkiye’nin yakın bir gelecekte Afrin’e kara harekatından söz ediliyor.
Önce hatırlatma… Afrin denen bölge, YPG’nin elinde. Ancak buradaki YPG’liler Amerikan bayrağı altına sığınanlardan değil. Bölge Rusya’nın himayesinde.
***
Hatırlayın 3 Mayıs 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile görüşmek üzere Soçi’ye gittiğinde, elindeki dosyada PYD militanları ile Rus askerlerini birlikte gösteren fotoğraflar da vardı. Rusya bayrağının Afrin’de görüntülenmesi Putin’e sorulmuştu.
***
Soçi’deki Erdoğan-Putin görüşmesinden yaklaşık 2 ay sonra Rusya-Amerika ilişkileri hiç olmadığı kadar kötüleşti. Türkiye-Rusya ilişkileri uçak krizinden önceki seviyenin de üzerine çıktı.
Ve Türkiye ile Rusya, Amerika’nın Suriye politikasına karşı güçlü bir direnç oluşturdu.
İşte tam da böyle bir atmosferde, Rusya Afrin politikasını değiştiriyor görünüyor. Gelen haberlerden biri de bölgedeki Rus birliklerinin çekilmeye başladığı yönünde.
***
Hayır, Türkiye’nin Arap dünyası ile olan ilişkisi kopacak.
Bu da değil…
Aynı zamanda terör grupları Akdeniz’e ulaşmış olacak.
Ve dahası…
Türkiye içinde bitme noktasına gelen PKK terör örgütünün eleman devşirme ana karargahlarından biri, Afrin..!
***
Ramazan ayında Cumhurbaşkanımız gazete ve televizyon yöneticilerine Huber Köşkü’nde iftar yemeği vermişti. O yemekte, Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin bir kaç önemli görüşme yapmıştım.
Bu görüşmeden anladığım şuydu:
*Türkiye, Fırat Kalkanı gibi bir kaç hamle daha yapmak zorundadır. Siyasi irade bu konuda çoktan kararını vermiştir. Askeri anlamda bir direnç olmasa da hazırlıklar tamamlanırken zaman kaybı yaşanmıştır.
*İdlip’in asayişi konusunda Türkiye isteklidir ancak oradaki sosyolojide denklemin ağırlığının farkındadır.
*Suriye’nin kuzeyindeki oluşumun Türkiye’nin bekasıyla doğrudan ilişkili olduğu konusunda devlette farklı bir düşünce yoktur.
Buraya bir parantez açalım. (Bir kaç yıl önce Rojava hattı denen hattın oluşmasının Türkiye güney sınırlarında ‘DAEŞ terör örgütünü mü yoksa Kürtleri mi (Kürtlerden kasıt PYD’dir) komşu ister’ diyen bir takım akıl hocaları Ankara’da hayli etkiliydi. Hatta, ‘Kurulacaksa Kürt devletini biz kuralım’ diyenler siyaset çevrelerinde oldukça etkiliydi.)
*Irak parçalandı, Suriye de parçalanırsa sıranın Türkiye’ye geleceği konusundaki endişe güçlüdür.
*Amerika ile PYD-YPG arasındaki ilişkinin ne zaman sona ereceği merak konusundur.
«««
Türkiye “terörle mücadele konseptini” değiştirdi. Yeni konseptte savunma değil, bilakis taarruz seçeneği kabul edildi ve tehdit olarak görülen terör unsurlarının yerinde vurulması kararı alındı. Fırat Kalkanı da bu konseptin sonucu, Sincar’ın vurulması da, Karaçok’un vurulması da…
Şimdi gelinen nokta, Afrin PKK terör örgütünün eleman yatağı olmuşsa…
Afrin, terör örgütünün oluşturmak istediği koridorun en batısıysa ve Türkiye’yi Amanos Dağları üzerinden tehdit ediyorsa…
Ve şu anda Rusya ile Türkiye Suriye konusunda “çatışmasızlık bölgeleri” konusunda hemfikirse…
Afrin’e kara harekatı an meselesidir!
Olanda hayır vardır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.