Burûc Suresi Mekke’de Müslümanların işkence görmeye başladıkları günlerde, onlara ve benzerlerine bir teselli olarak inmiştir. Adını, ilk ayetinde geçen ve “burçlar” anlamına gelen “burûc” kelimesinden alır. Sure hem müminlere, hem de imanından ötürü onlara zulmedenlere dersler içerir. Tarihte olanları anlatarak şimdiki müminlere de sabır ve tahammül öğütlenir.
Bir teselli ve bir bayram hediyesi olarak bu surenin mealini ve kısa açıklamasını yapmayı denedim. (Parantez içindekiler açıklamalardır). Buyurun:
Ve o vadedilen güne (Kıyamet gününe),
Şahit olana ve şahit olunana…
Burada ‘yemin olsun ki’ dendikten sonra yeminin cevabı/sonucu zikredilmemiştir. Yani bu sayılanlara yemin olsun ki, o hendek sahiplerinin başına gelenler bütün zalimlerin başına da gelecektir. Allah hiçbir şeyi ihmal etmez).
Kahrolası o hendek kazıcılar,
O çıralı ateşleri yakanlar,
Hani, ateşin başında oturuyor,
Ve müminlere yaptıklarını seyrediyorlardı.
(Bu eziyete maruz kalan müminlerin kim oldukları ve ne zaman yaşadıkları bilinmiyor. Ama Resulüllah’tan önce yaşadıkları kesindir. Bazı tarihçilere göre bunlar, MS 524 yıllarında Himyer’de/-Yemen’de yaşayan baskıcı Yahudiler tarafından dinlerinden dönmeye zorlanan Hıristiyanlardır. Dinlerinden dönmezlerse onları yakacaklarını söylemişler, buna rağmen onlar dinlerinden dönmemişlerdi. Hatta Müslim’deki bir hadisi şerife göre sırtında bebeği olan bir kadın bir an tereddüt etmiş ve tam dönmek üzere iken yavrusu dile gelip, anneciğim sabret, sen hak yoldasın demişti, bunun üzerine kadın da ateşe girmeyi dinden çıkmaya tercih etmişti. Bu durum ayrıca işaret eder ki, dini baskılarda ruhsatla değil, azimetle amel etmek ve direnmek daha evladır. Bu söylenenlerden birileri bugün kendilerine pay çıkarmasınlar. Çünkü mümin olduğu için cezalandırılmakla, dini kötü emelleri için kullandıkları için cezalandırmak ayrı şeylerdir).
O ki, bütün göklerin ve yerin hükümranıdır. Allah her şeyi görüp gözetmektedir.
(Ayeti kerimede geçen Şehîd ile Şâhid arasındaki fark şudur; şâhid bir şeyi bir defa olsun görendir. Böyle birisi, ben filan olaya şahidim diyebilir. Şehîd ise onu sürekli gören, gözeten ve müşahede edendir. Şehit de, Allah’ın vadettiklerini artık sürekli müşahede edeceği için ona şehîd denmiştir)
Erkek kadın, müminlere eziyet edip de sonra tövbe de etmeyenler için Cehennem azabı vardır, onlar için o yakıcı azap vardır.
İman edenler ve salih amelleri yapanlar için ise, zeminlerinden ırmaklar akan cennetler vardır. İşte büyük zafer budur.
Senin Rabbinin yakalaması çok şiddetlidir.
İlk yaratan da, yaratmayı tekrar edecek olan da odur
Yüce ve şerefli Arş’ın sahibidir,
O istediğini hemen yapabilendir.
Sana o asker milletlerin haberi geldi, değil mi?
Firavun’un ve Semûd’un.
Ama bu inkâr edenler yalanlamakta hala ısrar ediyorlar,
Oysa Allah onları ötelerden kuşatmış durumdadır.
Evet, bu çok şerefli bir Kur’ân’dır,
Korunmuş bir levhadadır.
(yani Levh-i Mahfuzdadır, değiştirilemez, zamanı geçti denemez).
*
Şimdi soralım, Arakan’a zulmeden Budistlerin Ashab-ı Uhdûd ile ne farkı var?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.