Washington’ın gündemi yine karıştı…

04:008/10/2017, Pazar
G: 18/09/2019, Çarşamba
Abdullah Muradoğlu

Washinton “Vergi Reformu”, “Kuzey Kore meselesi” ve ”İran Nükleer Anlaşması”nın iptali gibi yoğun bir gündemle karşı karşıya. Trump’ın sözde vergi reformuna ilişkin planı “Wall Street“ hariç kimseyi memnun etmedi. Plân en zengin “yüzde 5”e avantaj sağlayacak, en alttaki gelir gruplarının vergi yükü ise azalmayacak, artacak. Bazı ekonomistlere göre Trump’ın plânı yatırımları olumlu etkilemeyecek. Zira 2008’den bu yana emlak ve finans sektörü dışında ekonomide büyüme sözkonusu değil. Kurumlar vergisine

Washinton “
Vergi Reformu
”, “
Kuzey Kore meselesi
” ve ”
İran Nükleer Anlaşması
”nın iptali gibi yoğun bir gündemle karşı karşıya. Trump’ın sözde vergi reformuna ilişkin planı “
Wall Street
“ hariç kimseyi memnun etmedi. Plân en zengin “
yüzde 5
”e avantaj sağlayacak, en alttaki gelir gruplarının vergi yükü ise azalmayacak, artacak. Bazı ekonomistlere göre Trump’ın plânı yatırımları olumlu etkilemeyecek. Zira 2008’den bu yana emlak ve finans sektörü dışında ekonomide büyüme sözkonusu değil. Kurumlar vergisine getirilen indirim yine bu iki sektöre yarayacak. Plân, kendilerini Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasına damgasını vuran ”
Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım (MAGA)”
söylemiyle özetlenen vaatlere bağlılıklarıyla tanımlayan radikal Sağ kanadı memnun etmedi.
Steve Bannon
başta olmak üzere “
Ulusalcılar
”, kurumlar vergisinin yükseltilmesini istiyorlar ve Trump’ı iktidara taşıyan alt Beyaz işci sınıfına mensup Amerikalılar için yeni işler yaratılmasını savunuyorlar.

ABD Başkanı Trump en son BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “İran Nükleer Anlaşması”nın iptal edileceği mesajı vermişti. Bu arada “
İsrail lobisi
”nin anlaşmasının bozulması için çok yoğun bir kampanya yürüttüğünü belirtmeliyiz. Ancak Savunma Bakanı
James Mattis
, Genel Kurmay Başkanı
Joseph Dunford,
Dış İşleri Bakanı
Rex Tillerson
ile Ulusal Güvenlik Danışmanı
H. R. McMaster
anlaşmanın bozulmasını istemiyorlar. Mattis geçtiğimiz salı günü, Tahran’ın anlaşma şartlarına uymadığı veya anlaşmanın ulusal çıkarlara aykırı olduğu kanıtlanmadığı sürece ABD’nin anlaşmada kalması gerektiğini ifade etmişti.
Trump’ın Beyaz Saray eski Baş Stratejisti
Steve Bannon
ve ABD’nin BM eski Büyükelçisi
John Bolton
geçen temuz ayında, anlaşmanın bozulması için kapsamlı bir plân hazırlamıştı. “Ulusalcılar”ın yayın organı
“Breitbart News
”e göre Beyaz Saray’daki
“Globalistler
”, yani McMaster ve arkadaşları plânın Trump’a sunulmasını engellediler. Sonrasında Bannon ve ekibi de “Beyaz Saray”daki görevlerinden uzaklaştırıldılar. Geçtiğimiz günlerde “
Bolton Plânı”
yeniden ısıtılarak gündeme getirildi. Plân, İran karşıtı ve İsrail yanlısı 40 civarında siyasetçi, diplomat ve ulusal güvenlik uzmanı tarafından bir mektupla Trump’a ulaştırıldı.
Ocak ayından bu yana üçer aylık süreler için iki kez anlaşmayı onaylayan Trump üçüncü kez bunu yapmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Trump’ın onay vermemesi durumunda hamle sırası “
Kongre
”ye gelecek. Kongre 60 gün içinde bir karar verecek; ya İran’a yaptırımlar yeniden başlayacak, ya da anlaşma yeniden müzakere masasına taşınacak. İran karşıtlığıyla tanınan Cumhuriyetçi Senatör
Tom Cotton
’a göreyse, anlaşma temelde ABD’nin ulusal çıkarlarına uygun değil. İran teknik koşullara uysa bile Trump tasdik etmemeli. Yani, mesele İran’ın anlaşma koşullarına uyup uymaması değil. ABD kamuoyu ise şahin kanatların İran ile ilgili gerekçelerinin arkasındaki gerçek motivasyonu merak ediyor. Anlaşmanın diğer tarafları
Rusya, Çin, İngiltere, Fransa
ve
Almanya
ise anlaşmanın devam etmesini savunuyorlar.
Öte yandan Las Vegas’ta 64 yaşında ‘Beyaz’ bir Amerikalı’nın gerçekleştirdiği katliam nedeniyle
“Bireysel silahlanma
” meselesi yeniden tartışmaya açıldı. Tartışmaların odağında “
The National Rifle Association (Amerikan Silah Birliği)”
yer alıyor. Güçlü bir lobi olan “
NRA
” daha çok “Cumhuriyetçi Parti”nin adaylarına bağış yapıyor. Bu yüzden Trump, bireysel silahlanmanın engellenmesi konusunda sessiz kalmakla suçlanıyor. Konu sadece silah değil, ‘terör’ tanımı da polemik konusu oldu. Tartışma henüz çok sıcak ve mesele
“Sol (Demokratlar)”
ile “
Sağ (Cumhuriyetçiler)”
arasında ideolojik savaşa dönüştü.
#ABD
#Las Vegas
#Rusya
#Çin
#İngiltere
#Fransa